Onderzoekers waarschuwen voor fatale ademnood bij mix oxycodon en antidepressivum

Annemarie de Jong
Leiden

Het gelijktijdig gebruik van pijnstiller oxycodon en antidepressivum paroxetine kan ademnood met fatale afloop veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Centrum (LUMC).

„Het is cruciaal dat artsen en patiënten op de hoogte zijn van de gevaren van deze combinatie”, zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan. Oxycodon is een heel sterke pijnstiller. Het is extreem verslavend en heeft bijwerkingen als misselijkheid en obstipatie. „Maar ademnood is ook een bekend fenomeen.”

Onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) tonen aan dat deze ademnood sterk verergert als iemand ook paroxetine slikt.

Dahan: „De verminderde ademhaling - apneu - kan wakker gebeuren en als je slaapt. Met name als je aan de combinatie begint. Uiteindelijk kan de ademhaling helemaal stoppen en komt de persoon te overlijden. In Amerika overlijden hier 10.000 mensen per maand aan. Dat is ongehoord. In Nederland kennen we de getallen niet, maar ook hier zijn er mensen aan overleden.”

Medicijndozen

In de VS worden deze middelen vaak samen geslikt. De FDA wil een waarschuwing op de medicijndozen. „In Nederland wordt paroxetine gelukkig niet zo vaak voorgeschreven, maar wel andere, gelijksoortige antidepressiva.” Binnenkort start een studie naar de combinatie van oxycodon met deze middelen. Ook de combinatie met alcohol kan riskant zijn.

Oxycodon valt onder de opioïden, de werking is vergelijkbaar met morfine. Opioïdenverslaving is een groot probleem in Amerika; zo’n duizend mensen per maand overlijden aan een overdosis. „Dat is echt een drama.”

Nederland telt ongeveer een miljoen opiaatgebruikers. „Naar mijn zin veel te veel. Het is bedoeld bij kankerpijn, of bij pijn na een operatie of groot ongeval. Voor maximaal drie tot vijf dagen. Maar het chronisch voorschrijven is er ingeslopen.”

Neusspray

De ervaren onderzoeksgroep ontwikkelde een neusspray met hoge dosis naloxon die de ademhaling kan terugbrengen na opioïdengebruik. „Deze stof heeft al heel wat levens gered. In Amerika hebben politie, brandweer en ambulance ’take home naloxon’ op zak. Voor als er iemand op de grond ligt.”

Dahan onderzoekt ook of de combinatie oxycodon en paroxetine effect heeft op het hart en de bloedverdeling.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen