West-Friese bedrijfsleven: meer investeren in schone energie? Daar moet wel wat tegenover staan

Zonnepanelen op het dak van Action.© Foto Marcel Rob

Martin Menger
Hoorn

Wanneer Liander serieus wil dat het bedrijfsleven in West-Friesland meewerkt aan het voorkomen van piekbelasting van het elektriciteitsnet, moet daar ook wat tegenover staan. De Westfriese Bedrijven Groep (WBG) verwacht dat daar ook werk van wordt gemaakt.

Op dit moment is duidelijk dat grote delen van het stroomnet in West-Friesland al ’vol’ zijn geraakt. Voor netbeheerder Liander is dat het sein om flink te gaan investeren in uitbreiding van het net.

Pieken opvangen

Maar dat is niet genoeg: het plan is dat Liander in samenspraak met het bedrijfsleven zolang de pieken gaat opvangen. Dit kan bijvoorbeeld door afname van stroom beter te spreiden over de dag en nacht.

Volgens de WBG werpt dat zeker z’n vruchten af voor het energievraagstuk in de regio. „Alleen al een bedrijventerrein als Hoorn 80 gebruikt tien procent van de energie in deze stad. Dus het zet echt zoden aan de dijk”, vertelt verenigingsmanager Bashar al Badri namens de WBG.

„Tot nog toe mochten de netbeheerders geen tijdsgebonden energiecontracten afsluiten. Dat is nu wel mogelijk. Daarom willen wij dat er ook echt gebruik van wordt gemaakt.”

Een tijdgebonden energiecontract kan twee kanten op werken: een onderneming beperkt zich tijdens piektijden en vraagt bijvoorbeeld in de avond of nacht meer energie.

Overschot

Maar het kan ook zo zijn dat grootverbruikers zelf energie weer op het net mogen leveren. „Als je bijvoorbeeld een overschot hebt, door zonnepanelen of windenergie.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Hoogspanningsmasten in het West-Friese landschap.© Foto Mediahuis

Duidelijk is dat de WBG hoopt dat Liander ook open staat voor de oplossingen die bedrijven zelf in petto hebben. „Ook als het gaat om bijvoorbeeld opslag van schone energie in grote accu’s of batterijen”, aldus Al Badri.

„Op dit moment staat daar niets tegenover als stimulans vanuit Liander. Terwijl juist deze besparingen ook van groot belang zijn. De provincie Noord-Holland heeft wel subsidie beschikbaar gesteld, maar dat potje was na een week al uitgeput vanwege de enorme vraag.”

Lees ook: Westfriese Bedrijvengroep: windmolens op bedrijventerreinen en tempo met verbetering stroomnet

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen