Alleen in Zaanstad, Purmerend en Wormerland zit een gemiddeld gezin onder het verbruiksplafond voor stroom. Met gas valt er in Zaanstreek-Waterland nog veel te besparen

Foto ter illustratie.© Archieffoto Ronald Goedheer

Hans Swierstra
Purmerend/Zaandam

Van alle gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland gebruikten alleen huishoudens in Zaanstad, Purmerend en Wormerland in 2021 gemiddeld minder stroom dan het verbruiksplafond van 2900 kilowattuur dat de overheid komend jaar instelt.

Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata over 2021 die het CBS onlangs publiceerde. In alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland zaten doorsnee huishoudens volgens die gegevens boven het verbruiksplafond voor gas (1200 kuub) dat vanaf 1 januari wordt gehanteerd. Wie de cijfers raadpleegt, ziet dat Purmerend daar met een gemiddeld gezinsverbruik van 370 kuub ruim onder zit, maar dat getal is zeer misleidend. In deze gemeente is namelijk zo’n driekwart van de gebruikers aangesloten op stadsverwarming. Voor die laatste voorziening is door de overheid momenteel nog geen verbruiksplafond in gigajoules vastgesteld.

Lees ook: Hou maar rekening met een stijging van het stadsverwarmingstarief, zegt nieuwe directeur Arno van Gestel: ’De energiemarkt is op hol geslagen’

Het is voor veel huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Inzicht in het energieverbruik is het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

In de CBS-cijfers over 2021 wordt Beemster, inmiddels gefuseerd met Purmerend, nog als zelfstandige gemeente meegeteld. Daar blijken juist de grootverbruikers te wonen qua elektriciteit én gas. Een gemiddeld huishouden nam 3460 kWh aan stroom af en 1680 kubieke meter aan gas. Edam-Volendam is in beide gevallen de nummer twee over 2021 met een gemiddeld gezinsverbruik van respectievelijk 3340 kWu en 1620 kuub.

Lees ook: Zaanstad gaat laagste inkomens helpen energie te besparen. Bon van honderd euro voor maatregelen

Dat in de steden Zaanstad en Purmerend het gemiddeld verbruik van beide energiebronnen het laagste ligt, valt te verklaren uit het feit dat deze gemeenten over meer kleinere (flat)woningen beschikken. In Zaanstad bleef een gemiddeld gezin vorig jaar met 2630 kWh zelfs ruim onder het plafond van 2900 kWh. In Purmerend was dat 2800 kWh en in Wormerland 2860. In alle overige gemeenten ligt dat gemiddelde gezinsverbruik boven de 3000.

Purmerend buiten beschouwing latend, omdat de eerder genoemde 370 kuub gas geen reëel beeld geeft vanwege het grote aantal stadsverwarmingsaansluitingen, waren gezinnen in Zaanstad in deze regio het zuinigst met gas. De 1220 kuub van vorig jaar valt net boven het toekomstige verbruiksplafond. Wormerland volgt met 1380 kubieke meter. In alle andere gemeenten ligt het verbruik boven de 1400 kuub.

kaart_prijsplafond.pdf

Landelijk beeld

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- of stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts een op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen beide verbruiksplafonds.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.