Laat alle spelers in het betaald én amateurvoetbal de OneLove-band dragen. Als de KNVB wegduikt, moeten de voetbalclubs opstaan | commentaar

Jan ’t Hart

Ruud Gullit is behoorlijk over de rooie gegaan. Dat gaat-ie vaker, maar de oud-topvoetballer heeft dit keer recht van spreken.

Na alle commotie over het niet-dragen van de OneLove-aanvoerdersband door Feyenoorder Orkun Kökçü en Excelsior-speler Redouan El Yaakoubi vorig weekend heeft voetbalbond KNVB besloten de kleurenboogband in de ban te doen. Geen statement tegen racisme meer, geen ‘nee’ tegen mensen uitsluiten, geen ’ja’ voor verbinding, want dat geeft te veel gedoe. Een blunder, volgens Gullit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ruud Gullit.

Gullit is lid van de voetbalcommissie die is ingesteld door de KNVB om racisme te bestrijden en inclusiviteit te promoten. Hij noch de commissie is gekend in het besluit van een bestuur ‘dat niet weet hoe het is om uitgesloten te worden’, zoals Gullit het formuleert. In plat Nederlands: wat een stelletje zakkenwassers die ver buiten de realiteit levende bobo’s in Zeist. Als Kökçü wel voor ’respect voor iedereen is’, maar niet het boegbeeld wil zijn voor een band met logo die hij associeert met de homobeweging, dan dient de KNVB juist de handschoen op te pakken.

Menig voetbalclub manifesteert zich als meer dan alleen een voetbalvereniging. Ze zetten zich niet alleen in voor gelijke rechten voor LHBTIQ’ers, maar ook voor gehandicapten, kankerpatiënten en kinderen in achterstandswijken. Voetballers worden vaak als helden gezien, als voorbeelden in de maatschappij. Wat zij zeggen, doet er toe. En wat zij doen ook. Gullit weet dat maar al te goed. Hij heeft invloed op de jochies en meisjes van de pleintjes.

(Tekst gaat door onder de foto)

Orkun Kökçü.

Grote groepen religieuzen hebben moeite met acceptatie van LHBTIQ’ers. Emancipatie gaat langzaam, maar het enige wat helpt is gestaag doorgaan met strijden voor acceptatie van iedereen. Zo is er in eeuwen veel bereikt. Wat dan niet helpt, is bij een zuchtje tegenwind afhaken. De KNVB heeft het meest verkeerde signaal denkbaar gegeven. Juist na alle commotie van vorig weekend was een ‘ja’ voor inclusiviteit nodig.

Juist nu had de KNVB een voorbeeld kunnen stellen door bijvoorbeeld in een weekend alle clubs in regenboogshirts te laten spelen, zoals Telstar al elk jaar doet. Dan moeten de clubs zelf maar opstaan, ook in het amateurvoetbal. Niemand kan ze verbieden alle spelers de OneLove-band te laten dragen, dan hoeft ook niemand ’boegbeeld’ te zijn. Dat is zelfs zeer aan te moedigen. Feyenoord en Excelsior voorop.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen