Comités hakken knoop door: Geen Zwarte Pieten meer in Volendam

Frederique Teillers
Volendam

De Volendamse Sinterklaascomités passen de kleur van hun pieten aan. Het wijzigen van de pieten is nodig om het Sinterklaasfeest ’toekomstbestendig’ te maken, aldus de organisatie in een persbericht dat woensdagavond is verschenen.

Stichtingen ’Sint Nicolaascomité’ en ’Behoud van de Sint Nicolaas Traditie’ zijn verantwoordelijk voor het Volendamse Sinterklaasfeest. Om de festiviteiten niet ’verloren te laten gaan’, vonden de stichtingen dat het tijd werd voor verandering. Ze noemen het verband met racisme, de landelijke weerstand en verboden uitingen van Zwarte Piet in hun argumentatie om de kleur van de pieten te wijzigen naar ’de huidige standaard’.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet feliciteert Volendam met aangekondigde verandering van sinterklaasintocht en biedt een handreiking: ’De weg naar verandering is geen gemakkelijke’

Wat die standaard precies inhoudt, wordt niet in het bericht beschreven. Er zou wel een professionele schminker worden ingeschakeld om de pieten onherkenbaar te houden.

De comités houden rekening met kritiek. „Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat wij niet toe moeten geven aan bepaalde oproepen vanuit de landelijke maatschappij en dat de pieten roetzwart moeten blijven”, schrijven de stichtingen. „We begrijpen dat invloeden en veranderingen van buitenaf soms lastig te bevatten zijn. Al jaren wordt er intensief overleg gepleegd tussen de comités binnen de gemeente.”

De standpunten van critici en een deel van het dorp wat betreft de kleur van de pieten, zou zorgen voor een ’spagaatpostitie’ voor de comités. De sfeer rond 5 december zou ieder jaar ’grimmiger’ worden en zorgen voor bedreigingen naar vrijwilligers toe. Een aantal vrijwilligers is om die reden al afgehaakt.

„Het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen. Uitingen en bedreigingen op sociale media richting bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers vinden wij onacceptabel. Besef goed dat er zonder hen geen sinterklaasactiviteiten meer zijn”, waarschuwen de stichtingen.

Het laatste sinterklaasfeest in het vissersdorp was nauwelijks een feest te noemen: tijdens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) escaleerde de situatie in Volendam. Eieren en vuurwerk werden gegooid, een agent raakte gewond en de bussen van de demonstranten raakten beschadigd.

Lees ook: Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp.

De intocht in de Volendamse haven vindt plaats op zondag 13 november. De organisatie rekent op de steun van het dorp en belooft ’de kinderen niet teleur te stellen’.

Reactie gemeente

De gemeente Edam-Volendam spreekt haar steun uit aan de Sinterklaascomités, laat een woordvoerder weten. „Zoals gewoonlijk zal de gemeente de intocht in Volendam enthousiast faciliteren en ondersteunen. Het kinderfeest, georganiseerd door veel vrijwilligers uit de hele gemeente, moet vooral voor de kleine inwoners een groot feest zijn. We keuren elke vorm van bedreiging ten strengste af. De gemeente volgt de ontwikkelingen en staat voortdurend in contact met politie en het Openbaar Ministerie.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.