Circa veertig doden bij mijnexplosie in noordwesten Turkije

ANP Producties | Bron: ANP
Amasra

Bij een explosie in een kolenmijn in Amasra, aan de kust van de Zwarte Zee in het noordwesten van Turkije, zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Naar één mijnwerker wordt volgens de autoriteiten nog gezocht.

Elf mensen zijn gewond naar ziekenhuizen gebracht. Zes gewonden zijn er zo ernstig aan toe dat ze naar het 280 kilometer westelijker gelegen Istanbul zijn gevlogen voor behandeling. Verscheidene ministers zijn naar de plek van de ramp gegaan en president Erdogan komt zaterdag ook naar Amasra.

Het definitieve dodental was onduidelijk. Het stond in eerdere berichten op 28, maar de minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, zei later op zaterdag volgens Turkse media dat er naast de 26 reeds gemelde sterfgevallen nog veertien doden zijn aangetroffen. Er werd eerder gemeld dat er nog vijftien mensen ingesloten in de mijn zaten.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, maar waarschijnlijk hoopten zich brandbare gassen op in de mijn. In Turkije gebeuren wel vaker ongelukken in mijnen, volgens waarnemers het gevolg van ontoereikende of niet nageleefde veiligheidsvoorschriften. In 2014 kwamen ruim driehonderd mensen om het leven door een grote explosie in een kolenmijn in de streek rond Izmir.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.