Al meer dan 100.000 zonnepanelen in Hoorn

Ook op de brandweerkazerne zijn zonnepanelen aangebracht.© Foto Cyclomedia

Eric Molenaar
Hoorn

Het aantal zonnepanelen op Hoornse daken is tussen 2018 en 2022 meer dan verdubbeld. Zo liggen er nu al meer dan 100.000 zonnepanelen op.

Naar schatting is nu 10 procent van het totale dakoppervlak in Hoorn bedekt met zonnepanelen. Wie in een monument of in het beschermde stadsgezicht woont heeft bijna altijd een vergunning nodig. Op www.erfgoedhoorn.nl/zonnepanelen staan de criteria die gelden voor panden. Vragen over zonnepanelen kunnen via het contactformulier op www.hoorn.nl/omgevingsvergunning worden gesteld.

De gemeente is in 2008 al begonnen met het leggen van de eerste 243 zonnepanelen op het gemeentehuis. Sinds die tijd zijn er nog ruim 2.000 panelen op panden van de gemeente gelegd. De gemeente heeft ook het dak van de brandweerkazerne ter beschikking gesteld aan de zonnecoöperatie West-Friesland. Hierdoor kunnen bewoners zonder geschikt dak profiteren van de energie van 200 zonnepanelen.

Laatste project waren de 400 zonnepanelen op het dak van ijsbaan de Westfries. Sinds twee maanden voorzien deze panelen de ijsbaan van groene stroom. Momenteel onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op parkeerplaatsen.

Lees ook: Vraag naar zonnepanelen in West-Friesland is nu ’complete gekte’

Lees ook: Hoorn wil anderhalve ton uittrekken om De Westfries te verduurzamen: 400 zonnepanelen op dak van ijsbaan

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen