Campings worden steeds vaker bungalowparken voor mensen met dikkere portemonnee

De laatste stacaravans van camping Broekerhaven in Bovenkarspel verdwneen in 2017.© Archieffoto Theo Groot

Cees Beemster
Ursem

Dat op de Ursemmerhof in Ursem de bestaande caravans plaats moeten maken voor honderden duurdere nieuwe vakantiehuizen staat bepaald niet op zich. Steeds vaker worden de laatste jaren oude campings veranderd in bungalowparken voor mensen met een dikkere portemonnee.

Hoewel het aantal bungalowparken al jaren groeit, is deze groei de laatste jaren nog sterker. Dit blijkt uit het Structuurrapport Bungalowparken 2022. Daarin staat dat er nu bijna drieduizend bedrijven in ons land bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven die zich bezig houden met de verhuur van vakantiehuisjes, appartementen, jeugdherbergen of vakantiekampen.

BNNVara melde eerder dat de afgelopen jaren 125 vakantieparken zijn overgenomen. Grote spelers die hierdoor steeds meer vakantiebungalows verhuren zijn EuroParcs en Roompot. Door de overname van Landal is Roompot gegroeid met zo’n honderd parken in negen landen. In ons land zijn door deze ontwikkeling op tientallen campings de staanhouders hun vaste stek kwijtgeraakt omdat daar nieuwe duurdere vakantiebungalows moesten komen.

Lees ook: Na 15 jaar wil John Verkerk stoppen met camping De Molenwurf. Staanplaatshouders mogen stukje grond kopen of moeten vertrekken

De trend was voor SP en ChristenUnie in Noord-Holland reden om dit jaar te onderzoeken hoe dit in onze provincie zit. De statenfracties ondervroegen alle 47 gemeenten en hielden 111 recreatieoorden in Noord-Holland tegen het licht. ’Al decennialang worden recreanten van hun geliefde stekje verjaagd, maar in de afgelopen paar jaar heeft dat een vlucht genomen’, constateren de twee partijen. ’Grote investeerders en beleggers, zoals private equity funds en bouwondernemingen, hebben deze pareltjes in het vizier. Kampeerplekken met chalets en caravans worden verkocht aan een grote marktpartij en de reguliere recreant mag soms binnen enkele maanden het terrein verlaten. Diens (recente) investeringen zien zij in rook opgaan en hun recreatieoord onbereikbaar worden. Vaak worden er investeringsobjecten geplaatst, als tweede huis of om onder te verhuren, tegen exorbitant hoge bedragen.’

Lees ook: Bijna niemand van verdwenen camping Broekerhaven heeft nu nog een caravan: ‘Het gaat hier louter om het verdienmodel’

Op de vraag of gemeenten beleid hebben rond vrijetijdslocaties reageerden 36 gemeenten. Hiervan zeggen 28 gemeenten dit beleid niet te hebben. Binnen bijna alle gemeenten is ook geen beleid omtrent de omgang met recreatieoorden. ’Deze locaties zijn daarmee overgeleverd aan de markt’, concludeeren SP en ChristenUnie. ’Vrijwel alle gemeenten verwijzen naar ondernemers, provinciale en regionale visies, gebiedsakkoorden en overlegstructuren.’ Eén op de vijf onderzochte recreatieoorden is intussen al in bezit van een grote marktpartij.

Illegaal wonen

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten gemeenten ’kaders scheppen’ om ’het economisch potentieel’ van vakantieparken te versterken en ervoor zorgen dat de parken niet verloederen. Geschat wordt dat er landelijk zeker 55.000 mensen illegaal permanent op deze parken wonen. Een deel hiervan bestaat uit arbeidsmigranten die hier volgens de VNG door de gemeenten worden gedoogd, ook stimuleren gemeenten soms actief dat zij hier wonen.

Volgens Recron, de ondernemersorganisatie voor recreatieparken, worden campings al tientallen jaren vernieuwd tot vakantieparken waarbij caravans moeten wijken. Volgens de Recron-voorwaarden mogen de staanplaatsovereenkomst voor caravans en chalets bij zo’n herstructurering worden opgezegd. Hierbij geldt een opzegtermijn van tenminste twaalf maanden. Voor verplaatsing van de stacaravan naar een andere camping geldt een tegemoetkoming van 1500 tot zo’n 2300 euro.

West-Friesland

Jarenlang bestaande campings in West-Friesland veranderen vroeg of laat in nieuwe vakantieparken voor een andere doelgroep. Een overzicht.

Zicht op de nieuwe camping in Enkhuizen.© Archieffoto Jaap van der Pijll

Enkhuizen

Recreatieoord Enkhuizerzand krijgt na jarenlange procedures een nieuw bungalowpark van EuroParcs. De oude camping is reeds verplaatst naar de noordkant, waarbij een deel van de oude stacaravans is meeverhuisd. Hier zijn ook nieuwe houten chalets neergezet. En hier is ruimte voor toercaravans en tenten. Op de nog aan te leggen kustboog moeten nog eens veertig campingplekken komen. EuroParcs moet vervolgens het middenterrein opknappen en kan daarna beginnen met de bouw van 160 vakantiehuisjes. De discussie over de aanbesteding voor de herontwikkeling van het gebied is intussen nog altijd niet verstomd.

Brand in een chalet in 2012 op Recreatiepark West-Friesland in Opmeer.© Archieffoto Amoureus Media / Douwe de Vries

Opmeer

Recreatiepark West-Friesland langs de A.C. De Graafweg werd in 1976 feestelijk geopend onder de naam ’Onder de Perelaer’ en was toen eigendom van de overleden Piet Dekker. Voor hem hadden de broers Ricus en Cor Dekker hier decennialang na de Tweede Wereldoorlog een fruitkwekerij. Het park met zo’n 300 vakantieplekken is meermalen van eigenaren verwisseld. Het park heeft een twijfelachtige reputatie opgebouwd. Bij recente controles zijn onder meer mensenhandel en een wapen aangetroffen. Er zijn signalen die duiden op prostitutie. Bekend is ook dat hier Oost-Europese arbeidsmigranten verblijven.

Beeld op het zuidelijk deel van camping Hauwert.© Archieffoto Mediahuis / Connie Vertegaal

Hauwert

Camping Hauwert mag in zijn huidige vorm niet blijven bestaan. Volgens eigenaar Nico Ursem moeten de 120 hier verblijvende mensen van de gemeente Medemblik weg. Dit zijn volgens de gemeente vooral arbeidsmigranten die hier illegaal wonen in vaak onveilige, brandgevaarlijke bouwsels. Gemeente en provincie waren het eerder eens geworden hoe dit op te lossen. Het noordelijk deel van het terrein zou ingeruimd moeten worden voor een groen open gebied, terwijl op de zuidkant elf woningen en een gebouw met zestig woonunits voor seizoenswerkers zou komen. Ursem wilde echter zijn camping houden.

Camping Ursemmerhof bij de Ursemmerplas in Ursem.© Archieffoto Theo Groot

Ursem

Recreatiepark Ursemmerhof moet een nieuw vakantiepark worden met zo’n 470 bungalows, zo werd in 2020 bekend gemaakt. De eigenaren van de bestaande caravans en chalets werd verzekerd dat dit in fasen gaat gebeuren en zij voorlopig gewoon kunnen blijven zitten.

Per aangetekende brief is hen nu begin oktober te verstaan gegeven dat hun huur van het terrein per 31 december 2023 eindigt, waarbij de eigenaren van het park later hebben gezegd dat dit ook met één of twee jaar verlengd kan worden. De recreanten verzetten zich tegen hun verhuizing en zijn verenigd in een actiecomité.

De verdwenen camping lamgs de Zuideruitweg in Wijdenes.© Archieffoto Mediahuis

Wijdenes

Camping De Appelhoek in het uiterste zuiden van Wijdenes verdween enkele jaren geleden. De oude stacaravans hebben plaatstgemaakt voor ruim zeventig nieuwe vakantiehuisjes die Roompot voor de eigenaren verhuurt.

Grondeigenaren Paul Wagemaker, Adrie Beerepoot, Bert Bommer en het bedrijf Schadenberg kregen hiervoor toestemming van de gemeente Drechterland. Ondanks fel protest van buurtbewoners zijn de huisjes neergezet. Volgens de rechter zijn de 53 huisjes aan de westkant echter illegaal geplaatst. Deze juridische zaak loopt nog. De gemeente gedoogt nu dat de huisjes gebruikt worden.

Camping Broekerhaven in Bovenkarspel kampte in 2013 met wateroverlast.© Archieffoto Theo Groot

Bovenkarspel

Camping Broekerhaven verdween in 2017. De vaste bezoekers moesten toen met hun caravan of chalet plaatsmaken voor bijna tachtig nieuwe vakantiebungalows die EuroParcs verhuurt. Tegen het afstoten van de camping door de gemeente Stede Broec klonk protest. Vergeefs. „Mensen hebben hier jaren voor weinig geld gerecreëerd. En wij hadden de opdracht van de raad om de camping af te stoten”, verklaarde wethouder Nico Slagter destijds. De vaste staanplaatshouders waren aanvankelijk de enigen die zich hadden aangemeld om de camping over te nemen. EuroParcs trok vervolgens aan het langste eind.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen