Op pad met soldaat Bato in Velsen. Wandel met audiotour langs Romeinse schatten in Spaarnwoude Park

Jos Teeuwisse, Sander Smeets en Bram Diepstraten hebben intussen het rondje gelopen met soldaat Bato.© Foto Recreatieschap Spaarnwoude

Mitzie Meijerhof
Velsen

Op pad in Velsen met het Romeinse leger, dat sluit mooi aan bij de Maand van de Geschiedenis. Maar ook na de maand oktober zijn de twee audiotours te wandelen in Spaarnwoude Park.

De Romeinse route is een initiatief van recreatieschap Spaarnwoude, stichting Oer-IJ, Archeologische Werkgroep Velsen, Historische Kring Velsen en de gemeente Velsen.

Al wandelend komen geïnteresseerden alles te weten over het Romeinse fort, de opstand tegen de Friezen en bijzondere opgravingen. Soldaat Bato maakt een rondgang door Oer-IJ en vertelt over wat hij daar zoal heeft achtergelaten.

Brug

De twee routes, een korte (3,8 km) en een lange (5,1), slaan een brug tussen de Romeinse geschiedenis en de natuurwaarden van Spaarnwoude Park.

De routes lopen langs verschillende archeologische punten in Velsen-Zuid. Wie meer wil weten over het Romeinse fort en de Friese opstand, kan de korte route wandelen. Wie alles wil weten over dieren, de offerplaats en het moeras, de lange route. Beide tours starten bij SnowWorld.

Via de website of app van izi.travel.nl zijn de beide routes gratis en eenvoudig te downloaden. Het is ook mogelijk om via een QR-code op de site met Bato op pad te gaan. Bij de korte route heeft Bato op zes plaatsen een kort verhaal te vertellen en het zijn er tien bij de lange route. De audiotour is ook te volgen voor doven en slechthorenden, want de gesproken tekst is op de telefoon te lezen.

Proosten

Afgelopen woensdag is de Romeinse audiowandelroute in Spaarnwoude Park gelanceerd. Vicevoorzitter Bram Diepstraten van het algemeen bestuur recreatieschap Spaarnwoude en wethouder van de gemeente Velsen opende samen met wethouder Sander Smeets van de gemeente Velsen en Jos Teeuwisse van stichting Oer-IJ de twee routes door te proosten met een Romeinse kelk.

Het afgelopen jaar hebben het recreatieschap Spaarnwoude, stichting Oer-IJ, Archeologische Werkgroep Velsen, Historische Kring Velsen en de gemeente Velsen samengewerkt aan de wandelroute in Velsen. Met als resultaat dat wandelaars kunnen luisteren naar bijzondere verhalen uit het verleden. Een avontuur dwars door de Oer-IJ voor jong en oud.

Kijk voor meer informatie op www.spaarnwoudepark.nl/activiteiten

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen