Artsen zonder Grenzen helpt ook krakend Belgisch 'Ter Apel'

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Artsen zonder Grenzen (AzG) schiet ook België te hulp bij de opvang van asielzoekers. De hulporganisatie zet een medische post op bij het overbelaste aanmeldcentrum in Brussel.

Eind augustus kwam Artsen zonder Grenzen ook al in actie bij het Nederlandse equivalent in Ter Apel, dat de toeloop evenmin aankon. Ruim twee weken lang hielpen zorgverleners van de hulporganisatie honderden asielzoekers die in en rond het aanmeldcentrum aldaar waren samengedromd. Het was voor het eerst in haar vijftigjarige bestaan dat AzG hulp verleende in Nederland.

Bij het Pachecogebouw in Brussel is een "onaanvaardbare humanitaire situatie" ontstaan, zegt de Belgische tak van de hulporganisatie. "Opnieuw zal Artsen zonder Grenzen diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten verlenen."

Gezinnen en kinderen kunnen nog wel redelijk snel terecht bij het Brusselse aanmeldcentrum om asiel aan te vragen, maar mannen komen slechts zeer mondjesmaat aan de beurt. Medisch onderzoek schiet er ook bij in, terwijl ziekten als tuberculose volgens AzG geregeld voorkomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.