’t Spelikaantje wint GroenLinks Duurzaamheidsprijs

Vrijwilligers van ’t Spelikaantje kregen de prijs overhandigd door raadsleden Kivilcim Özmen en Natascha Stroo.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Krommenie

De jaarlijkse Duurzaamheidsprijs van GroenLinks Zaanstad gaat naar speelotheek ’t Spelikaantje in Krommenie. De vrijwilligers van de speelotheek werden dit weekeinde verrast met de oorkonde en de bijbehorende prijs.

De lokale afdeling van GroenLinks looft de prijs jaarlijks uit in het kader van de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, aan een initiatief dat zich bijzonder inzet voor duurzaamheid. Die datum valt dit jaar op een maandag dus raadsleden Kivilcim Özmen en Natascha Stroo gingen dit weekeinde al langs bij de vrijwilligers van ’t Spelikaantje, terwijl de wintereditie van de kledingbeurs in volle gang was.

Zaankanters kunnen bij ’t Spelikaantje elke drie weken nieuw speelgoed in huis halen. Voor volwassenen zijn er gezelschapsspellen te leen. Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar, en dat is goedkoper dan elke drie weken naar de speelgoedwinkel gaan. ,,Zo zorgt de speelotheek niet alleen dat kinderen voor weinig geld allerlei speelgoed kunnen ontdekken, maar ook dat speelgoed hergebruikt wordt’’, aldus GroenLinks in het juryrapport. ,,Daarmee dient ’t Spelikaantje zowel een sociaal als een groen doel.’’

De kledingbeurs van ’t Spelikaantje.© Foto aangeleverd

De kledingbeurs die twee maal per jaar wordt gehouden, is eveneens een duurzaam initiatief. Van de opbrengst is 70 procent bestemd voor de eigenaar, de resterende 30 procent wordt gebruikt voor nieuw speelgoed voor de speelotheek. Kleding die niet wordt verkocht, gaat naar de kledingbank.

’t Spelikaantje is te vinden in buurthuis De Pelikaan te Krommenie. Voor meer informatie: www.spelikaantje.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.