’Getverderrie, mijn hele pak naar de kloten’. De mooie wielercarrière van Niki Terpstra eindigt aan de ’donkere kant’

Niki Terpstra.© Foto AFP

Robert Berkeley
Tours

Niki Terpstra (38) had gehoopt op een mooier afscheid. De Zaanse wielrenner kwam in zijn laatste wedstrijd, Parijs-Tours, hard ten val.

Zijn familie wachtte hem op bij de finish en moest lang wachten, want Terpstra kwam in de koers waarin hij in het verleden vier keer op het podium stond als 128e en laatste over de finish. Ruim na de Franse winnaar Arnaud Démare en met een pijnlijke arm en heup. ,,Getverderrie, mijn hele pak naar de kloten’’, reageerde hij voor de camera van de NOS na zijn laatste optreden als beroepsrenner.

,,Tot halverwege ging het goed, toen klapte ik onderuit. Het deed wel redelijk pijn en de eerste tien seconden dacht ik: nou, dit was het dan. Daarna ben ik toch maar doorgegaan, al heb ik nooit meer lekker gefietst. Maar goed, dit is de donkere kant van het wielrennen en dit hoort er helaas ook bij.’’

Terpstra kwam in zijn loopbaan wel vaker hard ten val maar boekte ook mooie resultaten, met als absolute hoogtepunten zijn zeges in Parijs-Roubaix (2014) en de Ronde van Vlaanderen (2018).

Het parcours van Parijs-Tours kreeg de laatste jaren beklimmingen en gravelstroken erbij in de finale. Die konden niet verhinderen dat de wedstrijd in een massasprint eindigde.

Ook voor Sebastian Langeveld en de Belgische voormalig wereldkampioen Philippe Gilbert was Parijs-Tours de laatste profwedstrijd uit hun carrière. Gilbert eindigde als 27e in dezelfde tijd als de winnaar. Langeveld kwam op ruim tien minuten als 91e binnen en sprak van een mooie koers.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen