Armetierig FC Utrecht het volgende slachtoffer van koploper AZ, dat maar blíjft winnen

Myron van Brederode na zijn 0-1.© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Utrecht

AZ is niet te stuiten, ook niet door FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard won AZ simpel en verdiend met 1-2.

Door de zege behoudt AZ de koppositie in de eredivisie. Van de negen gespeelde wedstrijden won AZ er zeven en eindigden er twee in een gelijkspel.

De spelers van FC Utrecht kregen hun eerste fluitconcert van de middag over zich heen toen het rustsignaal klonk. De thuisploeg kreeg bijzonder weinig voor elkaar in de eerste 45 minuten.

Het kreeg nog wel hulp van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die op aanraden van zijn assistent naar de penaltystip wees na een tackle van AZ-linksback Milos Kerkez. Bij de tackle kreeg Kerkez de bal ongelukkig op zijn arm. Gözübüyük herzag zijn beslissing na het bekijken van de beelden.

AZ kreeg ook niet veel kansen, maar liet wel zien over meer kwaliteiten te beschikken. Aan de bal was het veel rustiger en preciezer dan de thuisploeg; Utrecht leverde vaak en op knullige wijze de bal in.

Openingstreffer

Myron van Brederode zorgde na een halfuur voor de openingstreffer. Centrumverdediger Sam Beukema zag niemand vrijstaan op het middenveld en koos dus voor de lange bal. Daar anticipeerde Van Brederode goed op. Eenmaal in balbezit kreeg de linksbuiten alle ruimte om eens uit te halen. Dat deed hij uitstekend, met een raak schot in de verre hoek met rechts.

Van Brederode mocht in de basis starten en hield zodoende Jesper Karlsson – die nog altijd niet topfit is – op de bank.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pantelis Hatzidiakos in duel met met Utrechter Can Bozdogan.© Foto ANP

Ook na rust kreeg Utrecht geen grip op AZ. Veelzeggend was dat Tijjani Reijnders, vlak na rust, het hele veld over mocht lopen met de bal aan z’n voet. Hij begon zijn dribbel halverwege zijn eigen helft, kwam onderweg wat Utrechters tegen die amper een voet uitstaken, liep het strafschopgebied in en zag zijn schot gekraakt worden: hoekschop.

Wissels

Na een uur wisselde AZ-trainer Pascal Jansen drie keer. Naast Karlsson kwamen ook Riechedly Bazoer en Zinho Vanheusden binnen de lijnen. Ze stonden nog maar koud in het veld of Utrecht kreeg de grootste kans van de wedstrijd: invaller Arthur Zagre miste de kruising maar net met zijn poging met links.

De Japanse rechtsbuiten Yukinari Sugawara hielp AZ op schitterende wijze aan de 0-2. Met links haalde hij vernietigend uit, halverwege de tweede helft.

(Tekst gaat door onder de foto)

De AZ-fans in Utrecht.© Foto ANP

Daarmee was de zege op het armetierige Utrecht binnen. ’Schaam je kapot’, zongen de Utrecht-fans, nadat hun aanvaller Moussa Sylla de bal - na een verkeerde terugspeelbal van Milos Kerkez - over het lege doel schoot. Een doelpunt had de spanning nog kunnen terugbrengen. Nu konden de AZ-fans in het volgepakte uitvak de overwinning al ruim voor het laatste fluitsignaal vieren; daar veranderde het doelpunt van Sylla - de allerlaatste actie van de wedstrijd - niets aan.

Volgende week zondag neemt AZ het in eigen huis op tegen Feyenoord.

FC Utrecht-AZ 1-2 (0-1) . 31. Van Brederode 0-1, 68. Sugawara 0-2, 90+3 Sylla 1-2.

FC Utrecht: Barkas; Klaiber, Van der Maarel, Sagnan, Warmerdam (82. Viergever); Brouwers (56. Zagre), Van de Streek (74. Shein), Bozdogan; Maeda (56. Sylla), Dost, Redan- (74. Douvikas).

AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Dekker (61. Vanheusden), Kerkez (88. Kerkez); Reijnders, De Wit, Clasie; Sugawara, Odgaard (61. Bazoer), Van Brederode (61. Karlsson).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen