De auto is de deur uit. Het levert Anouk een slordige 300 euro per maand op. Ongeveer | column Anouk autovrij

Anouk Haakman

Anouk Haakman (39) woont samen met haar dochter Robje (8) in Hoorn en heeft een haak- en breiwinkel in Medemblik. Na twintig jaar autorijden onderzoekt ze nu een leven zonder eigen auto.

Pas als een pakje sigaretten zestig euro gaat kosten willen rokers nadenken over stoppen. Het gaat om de pegels, ekkerballen, donnies, harde cash! Met klimaatkeuzes werkt dat volgens mij niet anders, dus laten we het eens lekker ordinair over geld hebben. Cuánto cuesta!

Kleine waarschuwing, ik kan voor geen meter rekenen. Dus ik doe een dappere poging. Slag om de arm, ietwat natte vinger, disclaimers genoeg zo?

Natgeregend

Afgelopen maand reed ik twee keer met Robje per trein naar Amsterdam en pakte ik een keertje een deelauto naar Medemblik om wat spullen te vervoeren. De rest van de tijd ben ik heerlijk natgeregend op de fiets. Dit is vrij gemiddeld, maar laat ik voor het gemak twee autoritjes extra rekenen. Kosten per maand: trein 26,84 euro (2x retour met Dal Voordeel en 2x railrunner) en Greenwheels deelauto 62,50 euro (25 euro abonnement en 12,50 euro per keer).

Die fiets kost ook nog wat. Opladen (is maar een duppie per keer, wist u dat, ik sta paf!), effe een nieuwe regenjas scoren, beetje onderhoud etc.. Laat ik zeggen een eurootje of tien voor die extra dingen.

300 euro per maand

Reizen kost mij dus nog geen 100 euro per maand. Tuurlijk is dit een volkomen lukraak voorbeeld, maar in mijn geval bespaar ik in vergelijking met een leasecontract, parkeerkosten en een volle tank maandelijks zo’n 300 euro. Bam!

Nu moet ik toegeven dat ik met geld niet dezelfde innige band heb als de gemiddelde Nederlander. Geld is geld en het gaat hier altijd op. Hoe dan ook. Mijn huishoudboekje is al twintig jaar pure improvisatie. Een combinatie van de tering naar de nering zetten en soms iets harder werken. Of juist een vrije dag nemen en dure schoenen kopen als het meezit. Het is niet de belangrijkste reden geweest om dit experiment aan te gaan, want dan kan ik wel bezig blijven.

Bullshitritjes

Veel interessanter is dat ik nu pas merk hoeveel bullshitritjes ik maakte, met de bijbehorende uitstoot. Wie denk ik wel niet dat ik ben om dat te doen? Als ik daarmee ook nog wat bespaar in de portemonnee is dat alleen maar mooi meegenomen.

U kunt vast beter tellen dan ik (ik zie de mailtjes wel komen). Dus als het u wel om de pegels te doen is, pak dan nu de rekenmachine erbij en kijk wat dat met u doet.

Dan ga ik even snel een pakje sigaretten halen, nu het nog kan.

Reageren? Mail naar info@haakvrouw.nl

Lees ook: Anouk Haakman doet vrijwillig haar Fiat 500 weg. Wat bezielt haar, vraagt ze zich soms af | column Anouk autoloos

Lees ook: Zonder haar Fiat 500 maakt Anouk het zich zo makkelijk mogelijk. Ze koopt een e-bike | column Anouk autoloos

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.