Zonder haar Fiat 500 maakt Anouk het zich zo makkelijk mogelijk. Ze koopt een e-bike | column Anouk autoloos

Anouk Haakman

Anouk Haakman (39) woont samen met haar dochter Robje (8) in Hoorn en heeft een haak- en breiwinkel in Medemblik. Na twintig jaar autorijden onderzoekt ze nu een leven zonder eigen auto.

Als je opeens autoloos bent, lever je absoluut iets in. Dat is logisch. In ruil voor die opoffering mag je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, vind ik.

E-bike

Mijn brikje met klapperende kettingkast en wiebelende wielen heeft dus plaatsgemaakt voor een e-bike. Een ’lekker dinkie!’, zou een gewaardeerd collega ’m noemen. Het fietspad vol met die nieuwerwetse apparaten is wel even wennen! Werkelijk iedereen heeft een andere snelheid en daarom gebaar en schreeuw ik de hele weg door - vooral naar slingerende scholieren - ’aan de kaaaant!’.

En ja, een traditionele fiets is gezonder, maar een elektrische maakt een autoloos leven écht haalbaar. En dat is winst, voor je lijf en de wereld.

Zombies met oorwarmers

Doe jezelf ook een fijne koptelefoon en een goeie powerbank cadeau. Zeker om het openbaar vervoer te overleven. Het ziet er lelijk uit, zo’n coupé vol zombies met oorwarmers, maar ik begrijp het wel. In de trein naar Amsterdam zat zondag de hele rit een grietje te bellen met een veelbelovende Engelse date. Haar stem slaat steeds over en ze giechelt nerveuzig. Het stel maakt plannen ’to live off the grid in Norwegian woods, with six cats and twelve dogs hihiihii’. Dat ratelt maar door. Ik wil er zo graag geen last van hebben, toch hoor ik mezelf zuchten. Schiet toch op mens, naar je Norwegian woods.

Genoeg gezeur gehad

Op de fiets is het ook fijn om iets te luisteren. Dan kies ik vaak voor een podcast. Heel moordlustig Nederland heb ik al trappend kunnen bestuderen, maar een beetje gebabbel op het niveau Marc-Marie & Aaf is ook heerlijk. Helemaal als je je even niet zo tof voelt en genoeg gezeur hebt gehad voor één dag.

Verder goed om te regelen is een kortingskaart van de NS. Dan nog is een vliegticket naar Barcelona net zo duur als een willekeurig treinretourtje, maar dat is dan maar zo. Hier spelen ongrijpbare krachten. Ik kan gefrustreerd een spandoek maken met rooie stiften, maar liever ga ik van mezelf uit. Wat kan ík doen?

McDrive

Een beetje goeie wil is dus niet weg. Ik ken mensen met twee auto’s voor de deur, want stel dat de kratten Amstel in de reclame zijn terwijl je dochter net in de McDrive staat. Of wat als het regent? (Echt gehoord.) Kijk, als je niet wilt, dan wil je niet. Maar als jij wel ergens motivatie kunt vinden, ga ervoor! Laat je plannetje wat sudderen in je hoofd. Je hoeft er heus niet meteen voor naar Norwegian woods om verschil te maken.

Reageren? Mail naar info@haakvrouw.nl

Lees ook: De auto is de deur uit. Het levert Anouk een slordige 300 euro per maand op. Ongeveer | column Anouk autovrij

Lees ook: Anouk Haakman doet vrijwillig haar Fiat 500 weg. Wat bezielt me, vraagt ze zich soms af | column Anouk autoloos

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.