Telstar toont zich eindelijk eens effectief tegen Jong PSV (0-2). Toch blijven de zorgen over de aanval en Glynor Plet

Frustratie bij Glynor Plet. De aanvoerder zoekt naar vertrouwen, vorm en doelpunten.© Foto Orange Pictures / Joris Verwijst

Milo Lambers
Eindhoven

Telstar toonde zich tegen Jong PSV eens effectief en nam zonder te imponeren drie punten mee uit Eindhoven: 0-2. Toch blijven er zorgen over de aanval, met een worstelende Glynor Plet als hoofdpijndossier.

Het leek het uitgelezen moment voor Glynor Plet om zijn zelfvertrouwen een boost te geven, toen Telstar in de 68e minuut een strafschop kreeg voor een overtreding op David Min. De spits scoorde voor het laatst op 26 augustus tegen Helmond Sport, ook toen vanaf elf meter.

De penalty werd echter opgeëist door de Griek Christos Giousis. De nimmer egoïstische Plet greep niet in. Giousis beloonde het vertrouwen van zijn aanvoerder met de 1-0.

Trainer Mike Snoei was ook verrast dat Plet de strafschop niet nam. ,,Glynor neemt bij ons de strafschoppen. Die had hij hard tegen de touwen moeten rammen. Dat kan ’ie wel gebruiken. Ik ga eens informeren waarom dat zo is gegaan.”

Dat een spits moet scoren en daar zowel op als ván leeft is een cliché zo oud als het voetbalspel zelf. Bij Glynor Plet wordt het de laatste tijd bevestigd. De 35-jarige aanvaller scoorde dit seizoen twee keer, waarvan een keer uit een strafschop. Dat is weinig voor een spits van zijn kaliber. Plet scoorde in zijn zestienjarige loopbaan tot nu toe 167 doelpunten en staat met 79 doelpunten tweede op de lijst van topscorers aller tijden van Telstar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van een speler met zo’n staat van dienst wordt meer verwacht. Op sociale media krijgt de oud-spits van onder meer FC Twente, Heracles Almelo en Genk harde kritiek. ’Te oud’, ’de sleet zit erop’. Meningen waar Snoei het niet mee eens is. Die stelt dat Plet een andere rol heeft dan andere jaren.

Waar Plet onder Andries Jonker een van de twee spitsen was, heeft hij nu te maken met twee aanvallers op de flanken. Hij moet meer een aanspeelpunt zijn en de aanvallende backs wegsturen, zo legde Snoei eerder dit seizoen uit. Meer sleuren.

Dat is iets wat eigenlijk alleen uit bij Almere City lukte. Ook in Eindhoven tegen Jong PSV stond Plet vaak op een eiland. De werklust van de aanvoerder is enorm en hij verzaakt nooit. Het enige wat Plet mist is snelheid, iets wat niets met zijn leeftijd te maken heeft want rap is hij nooit geweest. Je kunt hem niet wegsturen in de diepte. Daar lijkt het spel van dit Telstar wel meer om te vragen.

Plet kon op De Herdgang geen enkele keer gevaar stichten. Na zeventig minuten ging hij moe gestreden en teleurgesteld naar de kant om te worden gewisseld voor Mikhel Ainsalu. Daarna nam David Min de positie van Plet over in de punt van de aanval.

Toen was Telstar net op voorsprong gekomen door de strafschop van Giousis. Kort daarop leek Telstar net als de afgelopen weken tegen Jong FC Utrecht en VVV een voorsprong uit handen te geven. Özgür Aktas hield invaller Augus Priske duidelijk vast aan zijn shirt. De scheidsrechter liet doorspelen waarna Yaël Liesdek een voorzet van Giousis binnenliep. Zo pakte Telstar een welkome overwinning.

Mike Snoei was vooral tevreden over de effectiviteit. ,,3,5 kans, twee doelpunten. Na vorige week tegen Jong FC Utrecht ben ik daar erg blij mee. De goal van Yaël Liesdek is hoopgevend. Hij liep die bal letterlijk de lijn over. Hij gaf alles om te scoren. Dat zie ik graag.”

Jong PSV-Telstar 0-2

68. Giousis 0-1, 75. Liesdek 0-2

Telstar Koeman; Mulder, Blackson, Aktas, Apau, Kruiver (73. Liesdek); Overtoom (90. Soares), Najah; Giousis, Plet (73. Ainsalu), Min

Jong PSV Schiks; Commencia (88. Van de Blaak), Seelt, Vos, Leysen; Doudah, Nassoh, Tielemans, Sealy (62. Babadi), Colyn, Antonisse (62. Priske)

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen