Jong AZ geeft NAC een enorm pak slaag en maakt zo een einde aan slechte reeks

Theo Brinkman
Wijdewormer

Jong AZ heeft vrijdagavond weer eens een tegenstander met de staart tussen de benen naar huis gestuurd. NAC, de al jaren slapende reus, kreeg met 4-0 op zijn donder. Het wervelende Jong AZ genoot vooral na rust van de ruimte die het kreeg en won zodoende weer eens na drie nederlagen op rij.

’Nooit Opgeven Altijd Doorgaan’ stond er op het megagrote spandoek dat de NAC-fans hadden opgehangen bij het uitverkochte uitvak. Maar zelfs die trouwe aanhang uit Breda gaf het op. Na ruim een uur knoopten ze het spandoek los van de hekken. Oprollen en inpakken. Met een kansloze 3-0 achterstand was er geen sprake meer van Nooit Opgeven Altijd Doorgaan. Het was nu een gevalletje Opgeven en Zwijgen. Want het kabaal dat de NAC-aanhang een uur lang maakte, was inmiddels ook verstomd. NAC mocht, gezien het aantal kansen voor Jong AZ, in het laatste half uur nog van geluk spreken dat het niet 4-0, 5-0 of 6-0 werd.

Voorsprong

Jong AZ kwam na ruim een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Yusuf Barasi. De spits rondde van dichtbij af na mooi voorbereidend werk van Iman Griffith en Soulyman Allouch.

Daarmee werd Jong AZ beloond voor een goed eerste kwartier. Al na vijf minuten waren Barasi en Allouch dicht bij de 1-0 geweest en tien minuten later scoorde Fedde de Jong ook bijna. Zijn schot werd door keeper Roy Kortsmit over de lat getikt. Tussen die kansen van Jong AZ door was NAC één keer gevaarlijk, maar keeper Sem Westerveld redde uitstekend.

Sem Dekkers

Bij Jong AZ stond Sem Dekkers voor het eerst in de basis. De 18-jarige vleugelverdediger uit Heiloo speelde onlangs bij Oranje onder 19 nog als rechtsback, maar is bij AZ onder 18 en Jong AZ doorgaans linksback.

Dekkers bleef prima overeind en liet zich ook in aanvallend opzicht gelden. Na een half uurtje gooide hij er met buitenkant voet een ragfijne pass uit op Barasi. Die zag zijn schot gestopt door Kortsmit.

Doelpunten

In de tweede helft liep Jong AZ uit en pikten ook de andere twee aanvallers hun doelpunt mee. Eerst maakte Allouch er 2-0 van. Hij schoot raak na een goede assist van Peer Koopmeiners. Kort daarna vergrootte Griffith de voorsprong na 3-0. Dit keer kwam de voorzet van Allouch, waarna Robin Lathouwers de bal met een fraaie beweging verlengde op Griffith.

Het slotakkoord kwam enkele minuten voor tijd van invaller Mexx Meerdink. Hij kopte raak na een voorzet van Griffith, die zodoende weer eens van grote waarde was voor zijn elftal. De 4-0 was voor de NAC-aanhang het sein om zich toch weer eens te laten horen. ’Schaam je kapot, schaam je kapot’, zongen ze.

Jong AZ begon deze speelronde op de negende plaats in de eerste divisie, maar klimt door de overwinning een paar plekken.

Jong AZ – NAC 4-0.

18. Barasi 1-0, 51. Allouch 2-0, 60. Griffith 3-0, 87. Meerdink 4-0.

Jong AZ: Westerveld; Lathouwers (77. Van Aken), Goes, Stam (77. Postma), Dekkers (88. Engel); Koopmeiners (63. Schouten), De Jong, Buurmeester; Griffith, Barasi (63. Meerdink), Allouch.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen