Karsten Tenten wint duurzaamheidsprijs voor tenten van gerecyclede spijkerbroeken, gemaakt zonder CO2-uitstoot

Winkelmanager Robin Lauwers neemt namens Karsten Tenten de prijs in ontvangst.© Foto NKC

Martijn Mak
Zwaag

Karsten Tenten uit Zwaag heeft tijdens het Beter op Kampeerreis-congres in Utrecht een duurzaamheidsprijs gewonnen. Met circulaire tenten van gerecyclede spijkerbroeken won het bedrijf de eerste ’Kampeer Duurzaamheidsprijs’ in de categorie ’meest duurzame, innovatieve kampeerproduct’.

’Karsten Tenten uit het Noord-Hollandse Zwaag maakte jaren geleden furore met oppompbare tenten. Nu innoveert het verder met tenten gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken’, luidt het oordeel van de jury, die bovendien onder de indruk is van het energieneutrale atelier waarin het bedrijf de tenten produceert.

Water bespaard

’Door gebruik te maken van het duurzame tentdoek wordt bijvoorbeeld per tent 50.000 liter water bespaard. Daarnaast is er bij productie in het atelier van Karsten Tenten geen CO2-uitstoot en verder wordt snijafval van het kuipgrondzeil hergebruikt. Ook de ritsen zijn van gerecycled plastic. Zo maakt Karsten Tenten serieus werk van een circulair ketenproces, waarmee jeans een tweede (buiten)leven krijgen.’

Trots

Karsten-winkelmanager Robin Lauwers nam de prijs in ontvangst. „Wij zijn ongelofelijk trots dat we de allereerste winnaars zijn van de Kampeer Duurzaamheidsprijs met onze Blueline-tenten, gemaakt van gerecyclede jeans. Net als veel andere ondernemers proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dat onze tenten gewaardeerd worden, wisten we al wel. We krijgen altijd veel enthousiaste reacties en ze worden goed verkocht. Het winnen van deze prijs is wel een kers op de taart!”

Camperfiets op zonne-energie

Karsten Tenten nam het op tegen een vouwwagen met gerecycled tentdoek (Smitveld Vouwwagens), een camperfiets op zonne-energie (Flevobike Technology), een zuiverwatersysteem (CRW Systems) en twee soorten biologische toiletvloeistof (Solbio en Thetford).

De prijzen werden voor het eerst uitgereikt. Het oordeel van een vakjury en stemmen uit het publiek bepaalden samen de winnaars. De winnaars en alle andere genomineerden zijn nog tot en met 9 oktober te zien op het Duurzaamheidsplein tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Deze vindt plaats in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

NKC

Zowel de Kampeer Duurzaamheidsprijs als het Beter op Kampeerreis Congres zijn gezamenlijke initiatieven van de NKC (Europa’s grootste camperclub met 65.000 leden), Kampeer & Caravan Jaarbeurs en branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie. „De Kampeer Duurzaamheidsprijs heeft als doel om de kampeersector duurzamer en dus toekomstbestendiger te maken, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van zowel camper- als kampeervakanties”, zegt Gerben Hardeman van de NKC. „Door hier met de deze prijs aandacht voor te vragen, hopen wij samen bij te dragen aan het verduurzamen van de branche en het laagdrempeliger maken van bewuste kampeerkeuzes.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen