Sjoerd Hiemstra van kaasfabriek Cono wint Gouden Kaasboor: beloning voor beste kaaskenner van Nederland

Sjoerd Hiemstra met zijn gouden kaasboor.© Foto Ermindo Armino

Van onze verslaggever
Westbeemster

Sjoerd Hiemstra, procestechnoloog bij Cono Kaasmakers in Westbeemster, heeft op 6 oktober tijdens het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours de Gouden Kaasboor gekregen. Hiermee kan hij zich de beste kaaskenner van Nederland noemen.

In het verleden mocht Hiemstra al een keer zilver ontvangen en vorig jaar kreeg hij een eervolle vermelding als kaaskeurder. Dat hij nu de Gouden Kaasboor heeft gewonnen, is de kroon op zijn werk. ,,Uiteraard hoop je het, maar ik had het niet verwacht.’’

De strijd om de Gouden Kaasboor barstte op 26 en 27 september al los. Zo’n 600 kaasprofessionals verzamelden zich om te kijken, ruiken, voelen en proeven van een speciaal voor hen geselecteerd assortiment Nederlandse kaas. De winnaar van de Gouden Kaasboor werd diegene die het allerbeste soort, rijpingsstadium, smaak en kwaliteit kon onderscheiden. Er zat ook een kaas van eigen makelij tussen, bekende Hiemstra na afloop. ,,De smaak van onze kazen herken ik gewoon. Ik denk dat het Beemster Royaal is geweest.”

Het is niet de eerste Gouden Kaasboor voor Cono, want ook in 2018 ging de kaasfabriek in de Beemster er al eens met de prijs vandoor. Algemeen directeur Wim Betten is er blij mee. ,,Onlangs won Cono met ’t Kaas Lokaal nog de prijs voor lekkerste kaas van Nederland. Dat we nu ook de beste kaaskenner in huis hebben, maakt me bijzonder trots. Sjoerd is een echte vakman. Hij heeft al een lange carrière in de kaas achter de rug. Ik gun hem deze prijs van harte.’’

De winnaar van de Gouden Kaasboor gaat ook naar het buitenland: als jurylid wordt hij afgevaardigd naar internationale kaaswedstrijden in het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.