Gemeente mag inwoners niet in de kou zetten: ’realiseer containerdorp voor wie buiten zijn schuld dakloos wordt’ | stelling

Een tentje in het Streekbos, waar een dakloze enige tijd terug verbleef.© Archieffoto

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Door betalingsachterstanden dreigen Enkhuizer gezinnen op straat te komen staan. Een kleine twee derde van onze lezers vindt dat de gemeente hen moet helpen. Ruim een derde vindt dat de verantwoordelijkheid elders ligt, of stelt voorwaarden.

„Het is niet uit te leggen dat mensen die hier niet wonen meer recht op een woning hebben dan de eigen inwoners”, vindt Fred Avis uit Hoorn, verwijzend naar onder meer Oekraïense vluchtelingen die wel worden opgevangen en geholpen door gemeenten. Hij roept daarom op: „Maak nu eens een plan van aanpak om op korte termijn grote stappen te maken in extra woningbouw. Niet praten, maar doen! Dat vermindert de spanning.”

„Ik gun iedereen een goede huisvesting, maar eigen volk eerst!”, roept J. Lakenman uit Enkuizen kortweg. Derk van Tongeren van Vereniging Stille Armoede Zaanstad geeft een uitgebreide toelichting op zijn stem voor het hulp bieden door de gemeente: „Gemeente Enkhuizen heeft een zorgplicht voor zijn inwoners. Er zal een schuldhulpverleningstraject ingezet moeten worden om dakloosheid te voorkomen. Indien de woningcorporaties niet vrijwillig meewerken aan een saneringskrediet, kan de schuldhulpverlener naar de rechter stappen voor een moratorium om de ontruiming te voorkomen en voor een dwangakkoord om de woningcorporaties te dwingen akkoord te gaan met een saneringskrediet. Daarnaast kan de gemeente nog ondersteuning bieden middels maatwerkbudgetten waarmee de ontruiming van de gezinnen ook voorkomen kan worden.” Joop Sjerps uit Hem is het met hem eens: „De gemeente kan via schuldhulpverlening veel betekenen en zo voor een oplossing zorgen. Op straat zetten is geen optie.”

Diverse tegenstemmers vinden het te kort door de bocht dat gemeenten iedereen zouden moeten helpen. „Het ligt er bij mij helemaal aan waarom deze mensen zo’n betalingsachterstand hebben”, overpeinst S. Koning uit Grootebroek. „De gemeente kan niet voor alles opdraaien. Gooitzen van der Schaaf heeft dezelfde mening: „Zijn de personen buiten hun schuld in de problemen gekomen, of is er ook iets te verwijten? Duidelijk is wel dat ook eigen inwoners moeten worden geholpen. Misschien kan er voor die mensen die buiten hun schuld dakloos worden ook een ’containerdorp’ worden gerealiseerd.”

Léon Schaaf uit Blokker vermoedt dat velen ook iets aan zichzelf te wijten hebben: „Ga het gesprek aan over verantwoorder omgaan met energie. Beloon mensen daarvoor. Niet te veel betutteling. Wie niet zuiniger is, moet maar betalen en niet alles op de maatschappij afwenden.”

Anderen vinden dat het opvangen van de gezinnen geen taak van de gemeente is, maar van het Rijk. Zo laat een anonieme tegenstemmer weten: „De gemeente heeft al te veel taken en te weinig middelen.” Jan Swagerman uit Wognum is stellig: „Deze verantwoordelijkheid kun je niet afwentelen op de gemeente, maar op een falende overheid.”

Slechts één (anonieme) stemmer is onverbiddelijk: „Het is je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt niet alles op een ander afschuiven.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen