Fietsersbond pleit voor fietspad tussen nieuwe woonwijk en Delverspad in Egmond

Schets van woningen in het plan Delversduin.© Illustratie gemeente Bergen

Op de voorlopige plattegrond van Delversduin staat geen fietsaansluiting richting Delverspad.© Illustratie gemeente Bergen

1 / 2
Henk-Jan den Ouden
Egmond aan den Hoef

In de nieuwbouwwijk Delversduin is niet voorzien in een fietspad dat aansluit op het Delverspad en het Nachtegalenlaantje richting de duinen. Een gemiste kans, vindt de Fietsersbond.

,,Voor de bewoners van de nieuwe wijk die richting De Franschman en Bergen willen fietsen, heeft een nieuwe fietsverbinding een voordeel: ze hoeven niet meer twee keer de Herenweg over te steken’’, schrijft de Fietsersbond aan de gemeenteraad van Bergen.

De bond vindt dat er te veel gedacht wordt vanuit de auto bij de ontwikkeling van de wijk, waar 160 woningen komen. De bond wijst op het eigen Fietsbeleidsplan van de gemeente. ,,Ten opzichte van de auto heeft de fiets meerdere voordelen. De fiets neemt minder ruimte in beslag, is beter voor het milieu en levert minder gevaar op. Ook is het gebruik van de fiets beter voor de volksgezondheid’’, zo citeert de bond uit het plan.

Aansluitingen

Fietsers zouden meer aansluitingen op de wijk moeten krijgen dan auto’s, vindt de Fietsersbond. Op dit moment zijn die aansluitingen er alleen aan de zuid- en oostkant en niet in het westen richting duinen.

In de reactie op hun zienswijze op het plan antwoordt de gemeente slechts dat zo’n fietspad ’nu niet voorzien’ is. Het plan voor Delversduin is al vastgesteld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.