Strijd voor schone omgeving Tata scoort hoog in prestigieuze Duurzame Top 100: Frissewind.nu verovert plek 2, Dorpsraad plek 16. ’Dit voelt als een enorme steun in de rug’

Frissewind.nu-voorzitter Jaap Venniker ontvangt de felicitaties van minister Rob Jetten.© Particuliere foto

Richard Stekelenburg
Wijk aan Zee

„Dit voelt als een enorme steun in de rug. Het is eervol, het is grote erkenning van wat aan het doen zijn.” Voorzitter Jaap Venniker van Frissewind.nu uit Wijk aan Zee is blij: de strijd die hij met zijn stichting voert tegen de luchtvervuiling van staalgigant Tata Steel is beloond met een tweede plek in de prestigieuze Duurzame Top 100 van dagblad Trouw.

Frissewind.nu is niet het enige initiatief uit Wijk aan Zee dat hoge ogen gooit in de lijst van dit jaar. Ook de Dorpsraad, die zij aan zij met de stichting vecht voor een betere leefomgeving onder de rook van Tata veroverde een eervolle plek: een zestiende. De volgorde van de lijst werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Venniker: „Dat we waren uitgenodigd voor deze avond, gaf me al wel het gevoel dat we een aardige plek hadden gekregen. En dan begint het aftellen. Op een geven moment zijn alleen de vijftien hoogste plekken nog open, dan de hoogste tien… De laatste drie werden bekend gemaakt door minister Rob Jetten. Dan wordt het wel heel spannend, hoor. Vooraf hadden we tegen elkaar gezegd dat de Caring Farmers wel zouden gaan winnen, en dat bleek te kloppen. Zelf had ik SchipholWatch voor een hogere plek ingeschat.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Wijk aan Zee onder rook van Tata.© Archieffoto RS

Frissewind.nu kreeg afgelopen twee jaar landelijke bekendheid als initiator van collectieve aangifte die strafpleiter Bénédicte Ficq namens honderden bewoners tegen Tata Steel heeft gedaan. Ook de webcam waarmee Venniker sinds dit voorjaar 24 uur per dag de fabriek in de gaten houdt, baarde opzien.

„Dat we deze erkenning nu hebben gekregen is vooral ook een opsteker naar al die honderden mensen achter ons. We hebben de afgelopen jaar heel slecht nieuws meegemaakt, dit wel even fijn.”

De Duurzame Top 100 bestaat sinds veertien jaar. De lijst kent naast nieuwkomers ook een aantal vertrouwde namen, die al een aantal jaar deel uitmaken van de rangschikking. Venniker: „Zelf hoop ik eigenlijk dat we er volgend jaar niet meer instaan, omdat we overbodig zijn geworden. Maar dat is waarschijnlijk al te hoopvol.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen