Rechtbank draait gedwongen sluiting Zaans waterpijpcafé Mon Ami terug: onvoldoende onderbouwd door burgemeester Hamming

Waterpijpencafé Mon Ami mag van de rechter open blijven.© Foto Cyclomedia

Frits Verhagen
Zaandam/Haarlem

Waterpijpcafé Mon Ami Lounge aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam mag zijn deuren weer openen. De Haarlemse bestuursrechter heeft geoordeeld dat burgemeester Jan Hamming van Zaanstad onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de horecavergunning van de shishalounge is ingetrokken.

De burgemeester besloot Mon Ami te sluiten, omdat er in februari dit jaar tijdens een controle twee illegale vreemdelingen in de kelder van de lounge werden aangetroffen. Ze waren een joint aan het roken. Volgens de gemeente waren het illegale werknemers.

Bovendien lag er in het pand twintig kilo aan waterpijptabak waarvoor geen accijns was betaald. De overtredingen waren voor burgemeester Hamming reden genoeg om de shishalounge te sluiten. Volgens de gemeente zijn er in het verleden al vaker overtredingen vastgesteld bij Mon Ami. Burgemeester Hamming vindt dat de exploitant van het waterpijpcafé ’slecht levensgedrag’ vertoont.

Ongekend hard

De rechter is van mening dat de burgemeester die stelling onvoldoende onderbouwd. Daarom mag de horecavoorziening weer open totdat de gemeente heeft beslist over het bezwaar dat tegen de sluiting is ingediend.

De advocaat van de exploitant zei vorige maand tijdens de behandeling van de zaak dat de permanente sluiting van de shisha lounge de eigenaar ongekend hard raakt. Volgens hem had Hamming ook voor een minder ingrijpende maatregel kunnen kiezen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.