Ontzettende concerten, platen verzamelen, theaterstuk of theatertalkshow over de toekomst: dit zijn 10 tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Vinylly Victorie

Muziekverzamelaars en geluidsenthouasiasten opgelet: Op 9 oktober is van 11 tot 17 uur de tweede editie van de ’Vinylly’ platenbeurs in Podium Victorie. De vorige keer kwamen er zo’n zeshonderd bezoekers op af. Speur langs de honderd meter stands tussen LP’s, singletjes en CD’s in alle genres. Ondertussen wordt de ’All for Sale’ dj-set gedraait, waarbij alles wat je hoort te koop is. De bar is open, entree is gratis.

Theatrale Talkshow

In Theater de Vest start een reeks theatercolleges. In ’Morgen met Lucas’ geeft Lucas de Man een theatrale talkshow over de nabije toekomst. Hij praat met muzikanten, wetenschappers, filosofen en andere gasten over (de toekomst van) geluk, het eeuwige leven, natuur en geld. Op 11 oktober is de Alkmaarse Frans Feldberg te gast. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoekt de invloed van data en kunstmatige intelligentie op de samenleving, organisaties en individuen. Welke invloed hebben deze innovaties op ons geluk? Meer info: theaterdevest.nl

Broek in Concert

Zo’n tweehonderd muzikanten verzamelen zich 7 en 8 oktober voor ’Broek in Concert’ in Cool Heerhugowaard. Muziekvereniging Advendo uit Broek op Langedijk speelt met een 125-koppig gelegenheidskoor uit de regio een divers repertoire van klassiek tot pop. Trijntje Oosterhuis zing nummers mee. Kaarten € 32,50 (incl. garderobe, consumptie en afterparty in het Cool-café). Info: www.advendo.info.

071021_54: KINDJES BIJ VICTORIENTJE, ALKMAARS ONTZET ORG XMIT: SFTP Upload© jjfoto.nl / Jan Jong

Alkmaars Ontzet

Je kunt er niet omheen: 8 oktober, Alkmaars Ontzet. Natuurlijk is er de traditionele optocht door de binnenstad, stroomt de geur van zuurkoolmaaltijden door de Grote Kerk en zijn er kinderactiviteiten. Volg de Ontzetkunstroute of het Oudhollands Ringsteken. Op het Canadaplein speelt Dirk Scheele (kinderconcert), het Stedelijk Harmonie Orkest, De Nazaten, Beejay & The Memphis Project en Vive les Gueux. In het Victoriepark wordt gestunt met skateboarden en BMX. Feest is in Theater de Vest met coverband Cherry Moon. Daarnaast is er in HAL 25 een groot ’Dikke Doei Feest’ van het in coronatijd gesloten café Odeon. Een programmaoverzicht: www.alkmaarprachtstad.nl/alkmaar-ontzet.

Archieffoto

Elton John, Billy Joël

Twee popiconen in één muziekshow. ’Het ultieme eerbetoon aan Elton John en Billy Joël’: dat is de voorstelling Face 2 Face op 8 oktober om 20.15 uur in de Cultuurkoepel Heiloo. Alexander Broussard en Max Anthony (U.K.) spelen nummers als Your Song, She’s Always A Woman, I’m Still Standing en Uptown Girl. Ze komen allemaal voorbij. Tickets (€ 22,50) via: cultuurkoepelheiloo.nl of aan de deur.

Trio Bier en markt

Ze zijn ’een begrip’ in Amsterdam en begonnen in 1995 als het Straatorkest. Nu is Trio Bier 8 oktober om 20.30 uur te zien in De Groene Zwaan in De Rijp. Met o.a. Thé Lau als producer brachten ze diverse albums uit. Ze stonden in het voorprogramma van De Dijk, maar in hun muziek is ook een vleugje Rowwen Heze te horen. Ze bezingen en vervloeken het leven, zoeken langs hoge toppen en genadeloos diepe dalen. Tip: je kunt een theaterdiner erbij boeken.

De dag daarvoor is er op 7 oktober in de Groene Zwaan een dames- en kinderkledingmarkt van 12 tot 18 uur. Kijk op: www.degroenezwaan.nl.

Natuur in de herfst

Het is Paddenstoelenfestijn op 9 oktober bij de Schaapskooi in Bergen. Van 11 tot 16 uur laten IVN en PWN je van alles over de paddenstoel ontdekken. Een greep uit de (kinder)activiteiten: paddenstoelendetails bekijken met een microscoop, een workshop over eetbare paddenstoelen, vogelhuisjes timmeren, excusies over het duinterrein met gids, knutselen, voorgelezen verhalen en ’heksensoep’ maken boven het kampvuur.

Ombre de mon Amant

Maarten Ornstein (klarinet, saxofoon, componist) en Alkmaarder Mike Fentross (luitist, gitarist, dirigent, La Sfera Armoniosa) wonnen de Willem Breukerprijs 2022. Samen met Libanese zangeres Rima Khcheich spelen ze 7 okt. om 20 uur in de Luterse Kerk Alkmaar. Ze brengen muziek van o.a. Dawud Hosni, Michel Lambert en Umm Kutlhum, maar ook nieuwe teksten in het Arabisch op 17e eeuwse barokliederen. Khcheich trad op in alle Arabische landen maar gaf ook concerten op o.a. North Sea Jazz Festival. Info en tickets: www.klassiekemuziek.nl/la-sfera-armoniosa-ombre-de-mon-amant

Hortus Herfstmarkt

Bij de Hortus in Alkmaar is 9 oktober van 12 tot 17 uur Herfstmarkt. O.a. sjaals, kussens en omslagdoeken zijn te koop zodat je goed voorbereid bent voor de koudere maanden. Natuurgidsen geven rondleidingen door de tuin. Gratis toegang bij inlevering van een tegel (een actie van Steenbreek om tuinen te vergroenen). Ook nu te zien bij Hortus: een expositie van de Artiance Kunstschool Speciaal. Zie: hortusalkmaar.nl

Agnes van God

Falkland Toneel speelt het theaterstuk ’Agnes van God’ op 8 en 9 oktober in Theater De Beun. In 1985 werd het theaterstuk van John Pielmeier verfilmd. Speciaal voor Falkland heeft de internationale zangeres Bobbie Blommesteijn de zangstem van Agnes ingezongen. De regie is in handen van Martine Faber.

Het verhaal: de jonge non Agnes wordt in een klooster zwanger. Haar baby wordt dood aangetroffen in haar kamer. Forensisch psychiater Martha Livingstone gaat op onderzoek. Zijn het wonderen, of is er toch meer aan de hand? Kaarten (€ 15 incl. twee drankjes): falklandtoneel.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.