Showman Karlsson toch nog het goudhaantje voor AZ na laks begin

Jesper Karlsson viert zijn 3-2.© Foto ANP / Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Nog gemakkelijker dan vorig seizoen is AZ op weg naar overwintering in de Conference League. Na de derde overwinning op rij, donderdagavond thuis tegen Apollon Limassol (3-2), staan de andere drie clubs in groep E al op grote achterstand. Maar zo gemakkelijk als het in de poule gaat, ging het tegen Apollon niet.

Een matige eerste helft en een degelijke tweede helft: het was voor AZ donderdag genoeg om de derde overwinning in groep E van de Conference League te boeken. Op het nippertje, dat wel. Vijf minuten voor tijd kopte invaller Jesper Karlsson de winnende 3-2 binnen tegen Apollon Limassol. Zo werd de Zweed het goudhaantje van de avond. Toch nog. Daarmee mocht hij zijn handen dichtknijpen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Jesper Karlsson loopt na zijn winnende doelpunt achter het doel langs naar medespeler Jens Odgaard om de 3-2 te vieren.© Foto ANP / Ed van de Pol

Al bij zijn warming-up, kort na rust, werd hij toegejuicht. Het publiek van AZ snakte naar Karlsson en de Zweedse showman genoot zichtbaar van het applaus toen hij langs de lijn warmliep. Even later kwam Karlsson inderdaad in het veld, maar zowel de fans als de aanvaller zelf kwamen aanvankelijk van een koude kermis thuis.

Nog maar net in het veld dacht Karlsson blijkbaar dat hij het nog wel eventjes rustig aan kon doen vanwege de 2-1 voorsprong van AZ. Karlsson deed alsof hij zijn tegenstander Euclides Cabral wilde afstoppen, maar legde hem geen strobreed in de weg. Cabral liep zomaar door en haalde fraai uit: 2-2.

De lakse invalbeurt van Karlsson stond wel een beetje symbool voor de matige wedstrijd die AZ donderdagavond speelde. Het was niet slecht, maar diverse spelers waren ook niet echt scherp genoeg om Apollon Limassol onder de duim te houden.

’Komt wel goed’

Was het gemakzucht? Was het een beetje gevoel van ’het komt wel goed?’ Of was het toch ook een kwestie van kwaliteit van de tegenstander. Dat laatste speelde af en toe wel een rol – Apollon bleek in aanvallend opzicht een paar handenbinders in de ploeg te hebben – maar in veel gevallen lag het toch echt aan AZ zelf dat het zo pover voor de dag kwam. Alleen al in de eerste tien minuten leden Yukinari Sugawara, Milos Kerkez en Pantelis Hatzidiakos een keer iets te nonchalant balverlies.

Voorsprong

Ondanks die zwakke start kwam AZ na een kwartier haast freewheelend op voorsprong. Rechtsback Hatzidiakos dook op als rechtsbuiten en legde de bal terug op Jens Odgaard, die zich iets had laten uitzakken. De spits, terug van een paar dagen ziekte, schoot beheerst raak.

(Tekst gaat verder na de foto)

Alkmaar, 6 oktober 2022. 1e helft AZ Apollon. Odgaard scoort voor AZ verdedeger Apollon verdediger Vukasin Jovanovic is te laat om het schot te keren.Foto Martin Mooij© MOOIJ, MARTIN

Kat in het bakkie, zal menigeen gedacht hebben, maar Apollon sloeg razendsnel terug. Patrick Joosten, de oud-speler van FC Utrecht, VVV, FC Groningen en Cambuur, tikte van dichtbij de bal langs keeper Hobie Verhulst. Wat eraan voorafging was een combinatie van slordigheid van AZ en handigheid van Apollon. AZ’er Hatzidiakos verspeelde bij de zijlijn wat knullig de bal, waarna even later Apollon-spits Ezekiel Henty zich behendig langs Sam Beukema wurmde. De voorzet van Henty werd door Joosten binnengetikt.

Penalty

Na rust was AZ dominanter, hield het Apollon meer en meer op afstand en kwam het na een uur spelen op 2-1 door een penalty van Dani de Wit. Apollon-verdediger Panagiotis Artymatas dacht de bal weg te werken, maar trapte daarbij De Wit op de achillespees. Penalty derhalve.

AZ was in die fase duidelijk de overheersende ploeg en Apollon kwam nog maar weinig aan aanvallen toe. Misschien scheelde het dat AZ in die tweede helft richting de eigen harde kern speelde. AZ mocht tóch fans op de Van der Bentribune toelaten, omdat de club met succes in beroep was gegaan tegen een straf van de Uefa. Geen leeg, stil vak dus, maar fanatieke fans die zich met enige regelmaat flink roerden. Aan de overkant, schuin achter het andere doel, was het al net zo rumoerig. Daar barstte het uitvak uit zijn voegen met bijna duizend supporters van Apollon.

Dagjesmensen

’Als dat maar goed gaat’, was vooraf het gevoel in Alkmaar. De aanhang van de Cypriotische club staat nou eenmaal niet bekend als rustige dagjesmensen, en nieuwe ongeregeldheden kon AZ niet gebruiken vanwege een voorwaardelijke straf die de club nu nog boven het hoofd hangt.

Het ging goed. Even was er bij de aftrap een fakkel vanuit het Cypriotische vak, maar die doofde al snel in de gracht rond het veld. Verder gedroegen beide fanatieke vakken zich netjes.

Ook na de late domper voor Apollon bleven incidenten uit. Terwijl de AZ-aanhang nog maar eens zong ’Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan’, trommelden de Cypriotische fans zich gelaten naar het eindsignaal.

Jesper Karlsson is alsnog het mannetje: hij heeft AZ op 3-2 gebracht met een kopbal.© Foto ANP/Ed van de Pol

AZ-Apollon Limassol 3-2

16. Odgaard 1-0, 19. Joosten 1-1, 62. De Wit (pen.) 2-1, 71. Cabral 2-2, 85. Karlsson 3-2.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos (63. Lahdo), Beukema, Dekker (63. Vanheusden), Kerkez; Clasie, De Wit (81. Bazoer), Reijnders; Sugawara, Odgaard, Van Brederode (63. Karlsson).

Apollon Limassol: A. Jovanovic; Cabral, Artymatas (76. Diguiny), V. Jovanovic, Khammas; Kyriakou, Pittas, Spoljaric (64. Jradi), Pittas; Joosten (64. Vá), Henty (85. Dabo), Shahar (64. Coll).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen