Lukas O. besluit te zwijgen na aanhouding vriend in Mallorcazaak

ANP Producties | Bron: ANP
Lelystad

De onverwachte aanhouding van verdachte Martijn T. (20) tijdens de derde zittingsdag van de Mallorcazaak, leidt ertoe dat zijn goede vriend en medeverdachte Lukas O. (19) niets meer wil verklaren tijdens de inhoudelijke behandeling. De geschrokken O. beroept zich tijdens zijn verhoor op zijn zwijgrecht.

O. is de zevende verdachte die deze week door de rechtbank in Lelystad aan de tand wordt gevoeld over het dodelijke geweld in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op de boulevard van El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Vanaf de publieke tribune zag O. kort ervoor hoe zijn vriend Martijn T. werd afgevoerd naar het cellencomplex wegens een verdenking van meineed.

Advocaat Joost Vedder, de advocaat van Lukas O., reageerde bij aanvang van het zevende verhoor kritisch op de aanhouding van Martijn T. "Mijn cliënt heeft gezien dat als je vandaag iets vertelt wat je je vandaag herinnert, dat je dan wordt afgevoerd naar het cellenblok", aldus de raadsman. O. was volgens hem aanvankelijk van plan om op alle vragen van de rechters antwoord te geven. Kort voor het betreden van de zittingszaal kreeg O. het advies zich te beroepen op zijn zwijgrecht. "Niet omdat hij iets te verbergen heeft", zei Vedder.

Poging tot doodslag

O. wordt met vijf anderen verdacht van een poging tot doodslag bij café De Zaak, een incident dat voorafging aan de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman verderop op de boulevard. O. staat daarnaast terecht voor openlijk geweld bij café De Bierexpress, tegen de groep van Heuvelman.

O. zou zijn shirt in brand hebben gestoken naar aanleiding van een video van het geweld, die verscheen op GeenStijl, zo hield de rechtbank de zwijgende verdachte voor. Daarop is te zien hoe een vriend van Heuvelman wordt mishandeld.

Anonieme tip

De rechter hield O. ook een anonieme melding voor die de politie vorig jaar op 2 augustus ontving over kopschoppers op Mallorca. In de anonieme tip aan de politie stond dat Lukas een medeverdachte in schuttingtaal heeft aangemoedigd een tegenstander hard te schoppen. Onder een schuilnaam zou O. daarna op Telegram hebben geschreven over de gevechten waar hij aan meedeed. Ook heeft de politie telefoongesprekken afgetapt waarin O. in straattaal vertelde over het geweld, maar waarin hij ontkende iemand tegen het hoofd te hebben getrapt.

De rechtbank gaat donderdagmiddag verder met de Mallorcazaak. Dan staat het verhoor van Lars van den H. (20) op de planning.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.