Lukas O. besluit te zwijgen na aanhouding vriend in Mallorcazaak: ’Zwijgrecht’

© Archieffoto District8/Owen O'Brien

ANP
LELYSTAD

De onverwachte aanhouding van verdachte Martijn T. (20) tijdens de derde zittingsdag van de Mallorcazaak, leidt ertoe dat zijn goede vriend en medeverdachte Lukas O. (19) niets meer wil verklaren tijdens de inhoudelijke behandeling. De geschrokken O. beroept zich tijdens zijn verhoor op zijn zwijgrecht.

O. is de zevende verdachte die deze week door de rechtbank in Lelystad aan de tand wordt gevoeld over het dodelijke geweld in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op de boulevard van El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Vanaf de publieke tribune zag O. kort ervoor hoe zijn vriend Martijn T. werd afgevoerd naar het cellencomplex wegens een verdenking van meineed.

Advocaat Joost Vedder, de advocaat van Lukas O., reageerde bij aanvang van het zevende verhoor kritisch op de aanhouding van Martijn T. „Mijn cliënt heeft gezien dat als je vandaag iets vertelt wat je vandaag herinnert, dat je dan wordt afgevoerd naar het cellenblok”, aldus de raadsman. O. was volgens hem aanvankelijk van plan om op alle vragen van de rechters antwoord te geven. Kort voor het betreden van de zittingszaal kreeg O. het advies zich te beroepen op zijn zwijgrecht. „Niet omdat hij iets te verbergen heeft”, zei Vedder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

O. wordt met vijf anderen verdacht van een poging tot doodslag bij café De Zaak, een incident dat voorafging aan de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman verderop op de boulevard. O. staat daarnaast terecht voor openlijk geweld bij café De Bierexpress, tegen de groep van Heuvelman.

Lees ook: Verdachten Mallorca wijzen vooral naar elkaar

O. zou zijn shirt in brand hebben gestoken naar aanleiding van een video van het geweld, die verscheen op GeenStijl, zo hield de rechtbank de zwijgende verdachte voor. Daarop is te zien hoe een vriend van Heuvelman wordt mishandeld.

Volg hier ons liveblog over dag 3 van De Zaak Mallorca

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen