Hou toch eens op over Zwarte Piet: er zijn belangrijkere zaken om je druk over te maken | column

Ariane Blees

Ja hoor, daar gaan we weer. De dagen zijn nog maar net aan het korten en wie komt er om de hoek kijken? Zwarte Piet. Of eigenlijk hijzelf niet, Piet treft geen schuld, maar zijn tegenstanders. Wat een geneuzel. Meteen weer de stoep vol krijten voor het gemeentehuis over zoiets onzinnigs, terwijl de halve wereld in brand staat.

Hou toch eens op. De meeste kindersprookjes zijn discriminerend en liedjes en tekeningen zitten er vol mee. Maar heeft dat mijn opvoeding slecht beïnvloed? Helemaal niet dus. Ik accepteer elk geloof, elke kleur en elk mens, zolang die een ander ook maar respecteert en niet om elk wissewasje op oorlogspad gaat. Vlieg op.

Laten we ons met belangrijkere en aangenamere zaken bezighouden. Komend weekend worden we overspoeld met levende beelden in het centrum. Lach me dood als er een Zwarte Piet tussen staat. En we krijgen weer een debatcentrum in café De Fabriek, als opvolger van Platform aan de Zaan. Heet vanaf nu De Vonk. De eerste discussie vindt op 17 oktober plaats en gaat over bedreigingen voor de democratie. Ik hoop echt dat men daar niet de zwartepietendiscussie aan jengelt. Er lijken mij belangrijkere zaken aan de orde. Lege broodtrommels bij kinderen, woningnood, gehannes met fietspaden, voortdurend haperende bruggen, oplopende kosten voor de middenstand, dat zijn problemen om je over te buigen.

Maar terugkomend op bedreigingen voor de democratie. Op de aardbol zijn er voorbeelden te over inmiddels. Regeringsleiders die je het liefst een lolly geeft, om ze te jennen. En landelijk scoort het vertrouwen in de regering angstwekkend laag. Hoe doet Zaanstad het? Een nieuw fietspad naar Amsterdam is, geheel naar verwachting, veel te laag beraamd. Middenstanders sluiten moedeloos de deuren, we kampen met woningnood maar ook met een leegstand van hier tot Tokio. Zal allemaal wel een keer aan de orde komen bij De Vonk en mij best, als het maar niet over Piet gaat. Want daar ben ik allang over uit. In een goede democratie mag Piet er in alle kleuren zijn. Dus ook in het zwart.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.