Poetin wil mobilisatiepaniek beperken met meer uitzonderingen

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen tijdelijk vrijgesteld van militaire dienst.

Volgens een decreet dat door het Kremlin in Moskou is gepubliceerd, wordt de aanwerving opgeschort van studenten aan particuliere universiteiten met een staatsvergunning. Verder krijgen ook bepaalde postdoctorale studenten uitstel en mannen die priester willen worden of andere religieuze beroepen willen uitoefenen. Studenten, medewerkers van staatsmedia en IT-experts waren al uitgezonderd, evenals vaders van vier of meer kinderen.

Poetin wil 300.000 mannen uit het hele land mobiliseren om de Russische troepen te versterken na de recente nederlagen. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou zijn tot nu toe 200.000 mannen opgeroepen. Het staatshoofd had onlangs fouten in de gedeeltelijke mobilisatie toegegeven. Volgens deskundigen heeft het ook geleid tot een massale uittocht van goed opgeleide specialisten uit het land.

Volgens berichten zouden minstens 700.000 Russen het land zijn ontvlucht sinds de mobilisatie. Maar het Kremlin spreekt dat tegen, hoewel een zegsman geen exacte cijfers kon geven over het aantal mensen dat Rusland verliet sinds Poetin op 21 september een "gedeeltelijke mobilisatie" afkondigde.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.