Fietsenwerkplaats bij station Purmerend anderhalf jaar na mishandeling medewerker weer open

De fietsenwerkplaats bij station Purmerend gaat weer voorzichtig open.© Foto Cyclomedia

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Er zijn plannen om de fietsenwerkplaats bij station Purmerend weer te openen voor het publiek. In februari 2021 werd een medewerker van de werkplaats, die beheerd wordt door participatiebedrijf Werkom, zwaar mishandeld. Sindsdien zijn de deuren gesloten.

Wethouder Harry Rotgans laat op basis van verzoeken van inwoners weten dat er gekeken wordt om de fietsenwerkplaats bij de fietsenstalling naast treinstation Purmerend weer te openen. Inwoners die er hun fiets stallen om met de trein naar hun plaats van bestemming te reizen, kunnen er dan weer terecht voor kleine reparaties.

De gemeente is momenteel bezig met de stand van zaken van het vrijwilligerswerk in de gemeente Purmerend. Daarbij wordt in kaart gebracht welke vragen er leven bij het werven en behouden van vrijwilligers, de behoefte aan initiatieven en wat de gemeente kan doen om de continuïteit te waarborgen.

Behoefte

Uit die gesprekken kwam naar voren om de voormalige werkplek van Werkom bij de fietsenstalling aan het Beatrixplein weer te heropenen voor kleine reparaties en onderhoud aan fietsen. Rotgans staat daar in principe welwillend tegenover. ,,We denken hiermee te voorzien in een behoefte en willen deze vraag dan ook honoreren waarbij we een proefperiode van een half jaar hanteren.’’

Lees ook: Medewerker fietsenstalling Purmerend blijvend invalide na mishandeling. 10 jaar cel geëist tegen Letse verdachte (25): ’Een monster heeft dat gedaan, maar ik niet’

Uiteraard beseft hij zich dat de kwestie gevoelig kan liggen. In februari vorig jaar werd een medewerker van Werkom op die plek mishandeld. Het slachtoffer was er zo erg aan toe dat hij blijvend invalide raakte. Hij werd met een hamer bewerkt en liep daarbij onder meer een hersenbloeding op. Een verdachte van de mishandeling hoorde vorige week een gevangenisstraf van tien jaar tegen zich eisen. ,,We zijn ons bewust van de situatie’’, aldus de wethouder in een brief aan de gemeenteraad waarin hij het plan tot heropening bekendmaakt. ,,Daarom zullen we de activiteiten goed monitoren.’’

Drie dagdelen

In eerste instantie zal het daarom ook niet om volledige heropening gaan. De gemeente gaat uit van maximaal drie dagdelen in de week tot maximaal 17 uur. ,,Na een half jaar wordt bekeken of en in welke vorm de fietsreparatie geopend kan blijven.’’ Er is inmiddels een vrijwilliger gevonden die bereid is de reparatiekeet bij het treinstation te bemensen.

Voor de reparatie geldt het principe van een ’heitje voor een karweitje’. ,,Indien dit niet past bij de gedane inzet, komen de (kleine) verdiensten ten goede aan de plek en de benodigdheden.’’ Twee medewerkers van het gemeente Purmerend - de wijkmanager van De Gors en een beleidsmedewerker - zijn het aanspreekpunt en zullen regelmatig contact onderhouden en de fietsreparatie bezoeken.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.