Enkhuizen strooit twee weken met culturele visitekaartjes tijdens nieuw festival Paraplu

De vele gezichten van het nieuwe cultuurfestival Paraplu.© Fotocollage Sanne de Jong

Paul Gutter
Enkhuizen

Culturele uitspattingen in allerlei verschijningsvormen - soms gratis toegankelijk, soms met een prijskaartje - gaan de komende twee weken hand in hand tijdens de eerste editie van een compleet nieuw Enkhuizer cultuurfestival: Paraplu.

Deze nieuwe culturele manifestatie borduurt voort op UITDAGend Enkhuizen dat in 2017 en 2019 werd gehouden, aldus Sanne de Jong namens de organisatie van Paraplu. Daaronder gaan meer dan 75 culturele instanties, ondernemers en individuele kunstenaars uit Enkhuizen schuil.

Gespreide opzet

,,UITDAGend was twee keer een eendaags evenement dat vooral diende om het culturele seizoen te openen. Voor veel organisaties was dit behoorlijk tijdrovend en voor veel bezoekers gebeurde er eigenlijk te veel tegelijk’’, legt Sanne uit. ,,Daarom is nu gekozen voor een meer gespreide opzet, met veel ruimte voor evenementen die al op de planning stonden. Het is eigenlijk één grote viering van alles wat Enkhuizen nu biedt en zou kunnen bieden in de toekomst. Een knallende twee weken die dienen als creatieve inspiratiebron voor organisaties en bezoekers.’’

Opvallend is daarbij dat Enkhuizen twee weken lang met tal van culturele visitekaartjes strooit. Er is zowel Kunst met een grote K, als cultuur met een kleine c en ook de commercie wordt niet geschuwd. Dat komt bijvoorbeeld mooi tot uitdrukking op zaterdag 22 oktober. Dan start de tweede editie van de Atelierroute met meer dan vijftig deelnemende kunstenaars, maar is er ook een workshop Turks koken in de moskee en het eerste Enkhäuser Oktoberfest in brouwerij De Werf.

Het combineren van bekende evenementen met nieuwe concepten staat ook aankomend weekend garant voor een barstensvol programma. Zaterdag 8 oktober is de Klipperrace, waarna in De Werf een feestje wordt gebouwd met livemuziek van de South East Connection. Ondertussen kunnen in De Nieuwe Doelen deelnemers aan de Westfriese Struuntocht hun wandelschoenen verruilen voor hun dansschoenen bij de Freetime Old Dixie Jassband, terwijl de band Glock ’45 met zijn ’best countrysatirerock-’n-rollact in the entire world’ jongerencentrum Cayen op zijn kop zet.

Voor kinderen van 4-8 jaar verzorgen theatermakers Bas en Uk tijdens de Kinderboekenweek op zondagmiddag 9 oktober een voorstelling in de bibliotheek, waarin het draait om het thema Gi-Ga-Groen! Natuur, recycling, groene energie; kortom, wat betekent Gi-Ga-Groen eigenlijk voor jou?

Kleine greep

Daar blijft het niet bij de komende weken. Een gevarieerde workshopdag in de Drom en Cayen, het gratis toegankelijke jubileumconcert van Sgt.Pepper’s Jazz-Club, een lezing over mannen en hun hobby’s, een uniek optreden van KSM in De Werf, voorstellingen en activiteiten rond het thema 1572 door Toneelgroep Drommedaris, een klassieke-muziekroute langs drie huiskamers, de Dromkid Cultuurtour, een jamsessie, een oud-Hollandse kermis of je boerenknechtdiploma halen bij de Hertenkamp; het is slechts een kleine greep uit het aanbod dat onder Paraplu is samengebald.

Cultuurfestival Paraplu

Van 8 t/m 23 oktober in Enkhuizen. Meer informatie over tijden, locaties, prijzen en aanmelden staat op de website: www.cultuurfestivalenkhuizen.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen