Compagnie te Voet zondag gelegerd in Hoorn: ’Alles zoals het in 1620 was’

Manschappen van het Staatse leger.© Foto Ton Rothengatter

Eric Molenaar
Hoorn

De Compagnie te Voet draagt zondagmiddag bij aan de grootscheepse viering van de Slag op de Zuiderzee, door op het plantsoen aan het Venidse een infanterie-eenheid van het Staatse leger uit te beelden.

Er wordt een kampement ingericht waar de soldaten zijn gekleed en bewapend en zich gedragen zoals omstreeks 1620 het geval was. Zij zullen ook door de stad marcheren.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Ton Rothengatter

Het is geen kwestie van een verkleedpartijtje, benadrukt Horinees Abe Butter (30). Hij is al zo’n vijf jaar bij Compagnie te Voet actief met wat re-enactment wordt genoemd: het uitbeelden van historische gebeurtenissen.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Abe Butter© Foto aangeleverd

Abe Butter© Foto Sanne Heins

Compagnie te Voet richt zich op de periode 1600-1620, halverwege de Tachtigjarige Oorlog, waarin het tij in de strijd tegen de Spanjaarden aan het keren was. De leden van de groep nemen het uitbeelden heel nauw. „Alles is gestoeld op wetenschappelijk onderzoek’’, zegt Abe.

(Tekst gaat door onder de foto)

Aantreden op het kasteelplein.© Foto aangeleverd

,,Kleding, wapens, tenten, karren, tafels, ... Van tentdoek tot serviesgoed, het moet honderd procent correct zijn. We dragen ook geen moderne brillen, of telefoons, horloges en sieraden. We proberen een hoge standaard aan te houden. Niet pompeus, niet met ingestudeerde teksten, het is geen toneelstuk. Er wordt wel een bevel geschreeuwd, gemarcheerd, gedrild, gevochten. We gaan echt terug in de tijd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Ton Rothengatter

Abe Butter, sergeant bij de Compagnie, studeert geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (specialisatie: de Tachtigjarige Oorlog) en was altijd al ’gek van militaire geschiedenis’. De Compagnie te Voet paste precies bij zijn wens om de lat hoog te leggen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Ton Rothengatter

Regelmatig doen zij mee aan historische evenementen, ook aan grote, zoals de Slag om Grolle (Groenlo), waar zo’n tweeduizend man een veldslag naspeelt. Ook oefenen ze vaak bij de Zwartendijksterschans in Drenthe, die in 1593 is aangelegd om de weg naar Friesland voor de Spanjaarden af te sluiten.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Compagnie te Voet© Foto aangeleverd

De ’voorstelling’ van zondag is een stuk kleinschaliger, maar als het aan Abe Butter ligt, krijgt ook Hoorn een regelmatig terugkerend, historisch verantwoord schouwspel. Hij ziet helemaal voor zich hoe de schutterij geregeld bij elkaar komt en gedrild wordt op de Roode Steen. „Dat zou toch fantastisch zijn voor het toerisme?”

Lees ook: ’Voorproefje’ herdenking Slag op de Zuiderzee - mét Halve Maen - moet vliegwiel op gang brengen

Programma

Hoorn viert op 8 en 9 oktober uitgebreid het winnen van de Slag op de Zuiderzee, tegen een Spaanse overmacht. Vertellingen en voorstellingen zijn gratis te bezoeken. Ook replicaschip de Halve Maen is present.

Een uitgebreid cultureel en nautisch programma voor het weekeinde is te vinden op

www.slagopdezuiderzee.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen