’Als je zo vooraan loopt motiveert dat zo lekker’. Leerlingen lopen het vuur uit hun sloffen bij veertigste editie Rien Stout Scholierenveldloop

Zigzaggend meters maken over het midden van de atletiekbaan© Foto Jaap van der Pijll

Scholierenveldloop.© Foto Jaap van der Pijll

1 / 2
Gerda Holla
Hoorn

Eindelijk is het zover: de veertigste editie van de Rien Stout Scholierenveldloop. Twee keer corona en één keer slecht weer maakten dat het alweer vier jaar geleden was dat de vorige scholierenloop werd gehouden.

De weergoden zijn de wedstrijd, waarvan er ook een werd gehouden in Stede Broec, goedgezind; droog, prima temperatuur en af en toe breekt het zonnetje even door. 1200 leerlingen uit Hoorn en omstreken van het basis- en voortgezet onderwijs lopen er klas na klas hun rondje met de finish op de atletiekbaan van de Blauwe Berg.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het erepodium met nummer 1 Michelle Woldberg, nummer 2 Yelina Hoogland en nummer 3 Phyllis Tokkie.© Foto Jaap van der Pijll

De zussen Minka (16) en Bente (18) Heijma worden 2e en 3e in hun categorie. Het is voor het eerst dat ze de maximale afstand lopen, 1600 meter. Voor Minka is het alweer zes jaar geleden dat ze ook meedeed en ze geeft aan dat ze er nu veel bewuster van is dat ze gelopen heeft. „De vorige keer, toen was ik tien, dan doe je mee omdat je meegenomen wordt. Nu ben ik ouder en heb ik er zelf voor gekozen.” Het lopen ging haar goed af, want „als je zo vooraan loopt motiveert dat zo lekker.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Op de laatste krachten naar de finish© Foto Jaap van der Pijll

Sneller dan ’Uwi’

Wie een extra prijsje heeft gewonnen is Michelle Woldberg (12) van het OSG in Hoorn. Behalve de medaille die ze krijgt voor haar eerste plaats, krijgt ze ook nog een reep van vrijwilligster Isa Brandsen. Ze is namelijk vlak voor de finish haar haas, olympisch marathonloper Ambroise ’Uwi’ Uwiragiye, voorbij gelopen. „Als dat haar zou lukken, kreeg ze van mij een reep”, lacht Isa. „Belofte maakt schuld.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Nog even sprinten vlak voor het eind.© Foto Jaap van der Pijll

Uwi is door Hollandia, de organiserende vereniging waar hij traint en training geeft, gevraagd of hij mee wilde helpen. Ze zochten namelijk een snelle haas. Bij drie klassen loopt hij de eerste vooruit. „Voor mij is het niet snel, maar ik wil hier gewoon bij zijn. Al die emoties: de hoge verwachtingen voor de start, de vermoeidheid tijdens het lopen, de blijdschap na de finish, dat is zo mooi om te zien.” Als de allerkleinsten van groep 3 voorbij komen rennen, springen de tranen hem bijna in de ogen. „Kijk nou. Dit is de toekomst hè. Zo geweldig.”

De sportklasleerlingen van de Copernicus SG rusten even uit na gedane arbeid© Foto Jaap van der Pijll

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen