Archeologen Westfries Museum op zoek naar oudste bakstenen huis van Hoorn, het Grote Stynhuys uit circa 1350

In de Proostensteeg werd een dikke muur blootgelegd, de vroegere gevel van het Proostenhuys.© Foto Archeologie Westfriesland

Eric Molenaar
Hoorn

Bij het archeologisch onderzoek onder de gebouwen van het Westfries Museum, vooruitlopend op de grote restauratie hiervan, is een deel van de vroegere gevel van het Proostenhuis tot een diepte van 2,5 meter blootgelegd.

Archeoloog Christiaan Schrickx vertelde woensdagmiddag tijdens een presentatie aan betrokkenen bij het project over het verloop. De vondsten gaan terug tot 1581, dieper graven kan nu nog niet. De verwachting is dat resten van de oudste huizen uit de dertiende eeuw op ruim vijf meter diepte te vinden zijn.

De opgravingen zijn in juli gestart. In de Proostensteeg is ook al gegraven, omdat rond de museumgebouwen een damwand moet worden geslagen om het maken van kelders mogelijk te maken. De steeg was ooit smaller. Voor het Proostenhuis werd de oude gevel hiervan aangetroffen, opvallend dik. Ze konden niet dieper dan 2,5 meter, maar het prikkelde de verbeelding. Het Proostenhuys of Stenen Huys was een versterkt huis waar tussen 1450 en 1460 de proost van het bisdom Utrecht woonde. Het is rond 1425 gebouwd naast het Grote Stynhuys, het oudste versterkte bakstenen huis van Hoorn. Dat stond er sinds ongeveer 1350. Er is zeer weinig over bekend. Alleen dat de familie Van Nijenrode het vanaf 1377 verhuurde aan de schout. Een stenen huis was zeer bijzonder. De huizen stonden op de plek van het huidige museumgebouw, dat uit 1632 stamt.

Volgens archeoloog Michiel Bartels is de verwachting dat in het gebied, waar de rijken woonden, zeer veel vondsten zullen worden gedaan. „Ik denk zeker 200 schoenen, die onder water op die diepte waarschijnlijk goed bewaard zijn gebleven, en ook zilveren munten. Rijken raakten wel eens wat kwijt.”

Wat er met al die vondsten gebeurt? Veel ervan wordt bewaard. De eveneens aanwezige museumdirecteur Ad Geerdink weet nog wel een plek: „In het nieuwe museum is één ruimte nog niet ingevuld...”

Lees ook: Nu al archeologische vondsten onder Westfries Museum ’en dat is nog maar het neusje van de voorste kameel in een hele karavaan’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen