De leden van de kindergemeenteraad onthullen zelfbedachte afvalbakken: ’Misschien word ik zelf burgemeester later’

Samen met burgemeester Bonsen onthullen de kinderen ’hun’ afvalbakken.© Foto Jaap van der Pijll

Ricky Mohabbat
De Goorn

In spanning wachten de leden van de kindergemeenteraad Koggenland op de onthulling van de afvalbakken die zij hebben bedacht.

Vorig jaar werden zij door burgemeester Monique Bonsen geïnstalleerd en mochten zij gezamenlijk een plan bedenken om Koggenland iets mooier te maken.

Prullenbakken

De kindergemeenteraad bestaat uit Bink, Luuk, Sonna, Julka. Mees, Anne en Jalisa, onder leiding van Amber als kinderburgemeester.

Toen Bonsen vorig jaar een videoboodschap opnam om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor de raad, hoefden de kinderen niet lang na te denken. „We moesten zelfs ook een soort van campagne voeren. Met zelfgemaakte posters. We hebben toen een formulier ingevuld waarom wij in de kindergemeenteraad wilden. Daarna hebben we in de klas een soort betoog gehouden. Vervolgens zijn we allemaal echt gaan stemmen in het gemeentehuis”, vertellen de kinderen. Het heeft ook een politieke interesse in de kinderen aangewakkerd. „Misschien word ik later zelf wel burgemeester.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De kindergemeenteraad.© Foto Jaap van der Pijll

Dit jaar wordt de kindergemeenteraad voor het eerst georganiseerd en is voornamelijk bedoeld om kinderen te leren wat een democratie precies inhoudt. Om hun periode in de raad af te sluiten, mogen zij hun gerealiseerde verbetering onder toeziend oog van hun familie en vrienden presenteren.

Lees ook: Hensbroekse Amber Beentjes is eerste kinderburgemeester van Koggenland

„Tijdens onze eerste gemeenteraad gingen we in gesprek met elkaar. We wilden iets doen voor de gemeente, maar wisten nog niet wat. Uiteindelijk kwamen we met twee ideeën, een speeltuin voor mensen met een handicap en afvalbakken met een belangrijke boodschap. We zijn voor de prullenbakken gegaan, omdat het minder geld kostte. En we maken de buurt een stukje leuker met vrolijke prullenbakken”, vertellen ze.

(Tekst gaat door onder de foto)

De onthulling van de afvalbakken.© Foto Jaap van der Pijll

Samen met twee kunstenaars hebben de kinderen twee ontwerpen gemaakt voor de afvalbakken die voor het zwembad Koggenbad staan. Op een van de bakken staat ’plastic is not fantastic’ en op de andere staan verschillende planeten. „Met de versierde afvalbakken willen we mensen uitnodigen om meer afval in de bakken te gooien.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen