AZ wint beroep bij de Uefa: vakken van de harde kern hoeven donderdag niet leeg te blijven

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft met succes bezwaargemaakt tegen de straf die het onlangs kreeg van de Uefa. Daardoor mag AZ donderdagavond toch de tribune achter het doel openstellen voor supporters. Ook de boete werd verlaagd. In plaats van 50.000 euro moet AZ nu 30.000 euro betalen aan de Uefa.

AZ kreeg van de Europese voetbalbond een straf vanwege incidenten bij de thuiswedstrijden tegen Bodø/Glimt (in maart) en Gil Vicente (in augustus). Fans gooiden destijds voorwerpen (vooral bekers bier) op het veld. De Uefa gaf AZ daarom in het voorjaar een voorwaardelijke straf, die vervolgens in augustus werd omgezet in een definitieve straf omdat de supporters opnieuw in de fout gingen.

Twee thuiswedstrijden

De straf bestond eruit dat AZ bij twee thuiswedstrijden in de groepsfase (tegen FC Vaduz en Apollon Limassol) geen supporters op de Van de Bentribune mocht toelaten. Daarmee was de definitieve straf zwaarder dan de voorwaardelijke straf die AZ aanvankelijk had gekregen. In die voorwaardelijke straf was namelijk sprake van één wedstrijd met een leeg vak.

In de praktijk betekende het dat AZ tegen FC Vaduz de vakken W en X1 leeg moest laten en bij de wedstrijd tegen Apollon Limassol zelfs drie vakken: W, X1 en X2. ,,Dan heb je het over 1200 kaartjes tegen FC Vaduz en 1800 kaartjes tegen Apollon Limassol. In totaal dus drieduizend kaartjes die niet in de verkoop kunnen’’, zei directeur Robert Eenhoorn daar eerder over.

Bezwaar

AZ begreep niet waarom de uiteindelijke straf zwaarder was en tekende daarom bezwaar aan bij de Uefa. Dat protest heeft nu succes opgeleverd. AZ mag daarom donderdagavond toch supporters toelaten in het vak van ’de harde kern’, achter het doel. De 1800 plekken in die vakken mogen nu dus alsnog verkocht worden.

De Uefa heeft de straf omgezet in een voorwaardelijke straf met een proeftijd van een jaar. Als de fans opnieuw in de fout gaan, wordt AZ derhalve weer gestraft.

Zie ook: Zware straf geeft succes van AZ in Europa een zwart randje. ’Dit moet stoppen’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen