Beste pekelvlees komt uit Blokker. West-Friese slagersleerlingen in de prijzen op landelijke vakbeurs

Bekroonde West-Friese slagersleerlingen bijeen met vlnr.: Joost Ruiter, Gerard Dudink, Jason van der Slot, Milan van Paassen en Timo Postma.© Foto Max Koning

Cees Beemster
Blokker

Apetrots is keurslager Max Koning in Blokker op zijn slagersleerlingen Joyce van Etten, Joost Ruiter, Arie Koopman en Gerard Dudink. Vleesproducten van het viertal zijn deze week op de landelijke slagersvaktentoonstelling in Utrecht bekroond. Met het ingebrachte pekelvlees is zelfs de titel kampioen van Nederland in de wacht gesleept.

De West-Friese leerlingslagers leverden uiteenlopende producten in die door een vakjury zijn beoordeeld op afwerking, uitstraling, geur, kleur, en smaak.

Voor een product dat zo 98 of 99 punten scoort is het predicaat Goud bestemd. Voor honderd punten het predicaat Goud met ster. Joyce van Etten behaalde Goud voor haar maaltijdsalade en voor haar Japanse noedels. Joost Ruiter kreeg Goud voor zijn gekookte metworst. Arie Koopman behaalde Goud met ster voor zijn achterham.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gerard Dudink (links) heeft de beker als nationaal kampioen in de categorie gekookte en gebraden vleeswaren uitgereikt gekregen door barbecuegoeroe Jord Althuizen.© Foto Max Koning

Vlees zouten

Gerard Dudink kreeg voor het ingebrachte pekelvlees ook het predicaat Goud met ster. Sterker nog; hij mocht voor dit pekelvlees in Utrecht ook de beker ophalen als Nederlands kampioen in de categorie gekookte en gebraden vleeswaren. Dit zijn alle vleesproducten die uit één stuk gemaakt zijn en vervolgens zijn gebraad of gekookt, zoals pekelvlees, ham of rosbief. ,,Pekelvlees is een stuk uit de borst van de koe’’, verduidelijkt Dudink. ,,Het begint met een mooi stuk vlees waaraan je kruiden en specerijen toevoegt en daarna rustig gaart. Deze bereiding bestaat al lang. Vroeger zochten de mensen een manier om hun vlees langer te bewaren. Men ging daarom vlees zouten. Daar komt het pekelvlees vandaan.’’

Keurslagerij Koning won al eens eerder een landelijke prijs met zijn pekelvlees. ,,Maar dit keer is de prijs toegekend aan een individuele leerling. Ik heb de prijs opgehaald, maar eigenlijk behoort de landelijke titel op naam van onze Arie te staan’’, bekent Dudink. ,,Hij is op vakantie in Canada, daarom heb ik de prijs opgehaald. We hebben hier allemaal aan gewerkt, dus beschouw ik dit een prijs van ons allemaal.’’

Ook leerlingen van keurslagers Marc de Meijer in Hoorn en Tom van Egmond in Bovenkarspel vielen op de vaktentoonstelling in de prijzen. Milan van Paassen, Milan van Eck en Jason van der Slot behaalden namens De Meijer het predicaat Goud voor respectievelijk runderrookvlees, grillworst en de vegetarische snack Go Nuts. Namens Van Egmond behaalde Timo Postman Goud voor zijn filet americain en zijn gerookte kipsalade.

(Tekst gaat door onder de foto)

West-Friese keurslagers en hun leerlingen bijeen met vlnr.: Gerard Dudink, Joost Ruiter, Max Koning, Marc de Meijer, Jason van der Slot, Milan van Paassen, Timo Postma en Tom van Egmond.© Foto Max Koning

Koe in stukken

De prijzen zijn een mooie opsteker voor de leerlingen die één dag per week de Slagersvakopleiding in Heerhugowaard bezoeken en vier dagen per week het vak in de praktijk leren. ,,Ik vind het vak hartstikke mooi. Je maakt vanaf het begin tot het einde het hele proces mee vanaf het moment dat de grote stukken vlees van een beest binnen komen tot het eindproduct klaar is. Zo krijgen wij in onze slagerij elke maandag een koe in grote stukken binnen die wij verwerken.’’

Minder mooi zijn de huidige fors gestegen energieprijzen waardoor ook slagers gedwongen zijn hun verkoopprijzen voor hun producten te verhogen. ,,We moeten wel want we kunnen niet onder de kostprijs gaan werken’’, zegt Dudink simpelweg. ,,Ik ben al een aantal jaren met het slagersvak bezig en toen ik begon speelde dit natuurlijk nog niet. Ik hoop dat er weer rust op de energiemarkt komt.’’ Of hij ooit een eigen slagerij begint weet Dudink nog niet. ,,Ik ben wel bezig met mijn ondernemersdiploma. Maar ik kan er ook voor kiezen om bedrijfsleider in een slagerij te worden.’’

Lees ook: West-Friese slagers kiezen voor West-Fries varkensvlees: ‘Betere karbonade kost paar dubbeltjes per kilo meer’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen