Improvisatie op blokfluit en cello in Seinhorst

Ernst Reijseger en Erik Bosgraaf.© Foto Jelmer de Haas

Josée Zuiver

Een naam met een knipoog, Duo Theoretically Blonde. De blonde haren zijn er niet meer, maar de twee musici, Erik Bosgraaf (blokfluit) en Ernst Reijseger (cello) zijn serieuze musici die graag grenzen opzoeken. Vrijdag 7 oktober geven ze een concert in de Morgensterkerk.

Ooit waren ze buren in Hilversum, de samenwerking begon met eten en drinken en veel praten over muziek. Totdat bleek, dat ze qua musiceren op dezelfde golflengte zaten. Ze houden allebei van niet-gebaande paden, nemen de vrijheid om een eigen interpretatie te geven aan de muziek.

Bosgraaf: „Voor dit concert hebben we de componist Bach als uitgangspunt genomen. Zijn muziek is natuurlijk perfect maar geeft ons toch de mogelijkheid om er vrij mee om te gaan, zonder dat we de pretentie hebben om het béter te doen dan Bach. We zoeken naar wat Bach zou hebben kunnen doen op onze instrumenten. We voegen dingen toe en zetten de muziek naar onze hand. In Bachs tijd ging men ook vrijer om met de muziek dan we tegenwoordig gewend zijn. In onze tijd is de partituur ‘in steen gebeiteld’, daar mag je geen noot aan veranderen. Ernst en ik geven er de voorkeur aan om vrij met de noten om te gaan, we maken het spannend door er omheen te improviseren. Vergeet niet dat improvisatie tot de negentiende eeuw heel gebruikelijk was. Daar borduren wij op voort.”

Bosgraaf woont inmiddels in Keulen maar cellist en componist Ernst Reijseger woont nog steeds in Hilversum. Hij heeft een grote naam op gebied van improvisatie, is thuis zowel in klassieke muziek, als jazz en folk, en componeert ook muziek voor films, onder andere voor regisseur Werner Herzog. De laatste jaren werkt hij daarin onder anderen samen met Bosgraaf.

„We maken muziek die we mooi vinden”, vertelt Bosgraaf. „Dat is de ene keer grappig, met veel humor, de andere keer zijn we bloedserieus als twee koorknaapjes. De taak van de musicus is volgens ons om het publiek te verrassen, een spel tussen het wekken van verwachtingen van wat men al kent en het doorbreken daarvan. Sommigen ervaren dat als tegendraads omdat we afwijken van de normale vorm. We kleuren vrolijk buiten de lijntjes.”

„Ook tasten we de grenzen van onze instrumenten af. Cello is van huis uit een laag instrument en blokfluit juist hoog, wij draaien dat soms om door de hoge ligging van de cello te combineren met lage blokfluiten. Dan krijg je een heel andere klankverhouding dan verwacht. Wat ook een rol speelt, is de kennis die het publiek heeft van een stuk. Iemand die een ‘Cellosuite’ van Bach al kent, luistert anders dan iemand die zo’n stuk niet kent. Wat wij daaraan toevoegen komt dan heel verschillend over. We maken van het concert een avond voor avontuurlijke oren en verwachten van het publiek dat ze open staan voor nieuwe klanken.”

Concert: vrijdag 7 oktober 20:15 uur, Kerkgebouw De Morgenster, Seinstraat 2 Hilversum.

www.seinconcerten.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen