Nobelprijs voor de Scheikunde naar ontdekkers van moleculenbouw

ANP Producties | Bron: ANP
Stockholm

Twee wetenschappers uit de Verenigde Staten en een collega uit Denemarken krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde. Carolyn Bertozzi, Barry Sharpless en Morten Meldal hebben ontdekt hoe moleculen aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Klikchemie, noemde Sharpless dat in 2001.

Sharpless en Meldal gelden als de grondleggers van de klikchemie. Bertozzi ontdekte later hoe het kon worden toegepast bij levende organismen. "Het is alsof je met bouwblokken moleculen met meer complexiteit en variatie kunt maken", aldus het Nobelcomité bij de toelichting.

Voor Sharpless is het de tweede keer dat hij de Nobelprijs voor de Scheikunde krijgt. In 2001 ontving hij de prijs ook. Sharpless is de vijfde persoon die meerdere Nobelprijzen wint.

Bertozzi verrast

Bertozzi reageerde direct na de bekendmaking via een liveverbinding. "Of het een schok was? Dat is zacht uitgedrukt. Ik weet niet zeker of dit echt gebeurt, hoewel het elke minuut meer doordringt." Klikchemie kan onder meer worden gebruikt voor geneesmiddelen, legt ze uit. "Dat is een soort scheikunde binnenin het lichaam. Het geneesmiddel moet naar de juiste plaats gaan en wegblijven van de verkeerde plaats."

Bertozzi, Sharpless en Meldal krijgen een medaille en mogen een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen verdelen, omgerekend ruim 920.000 euro. Dat bedrag komt uit de nalatenschap van de Zweedse uitvinder en zakenman Alfred Nobel, de grondlegger van de belangrijke wetenschapsprijzen.

Editie van 2016

De Nobelprijs voor de Scheikunde werd in 2016 toegekend aan Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.