De vierde Gooise Rainbow Week komt eraan: Van dragrace tot roze mayonaise

Tom Lanoye© foto arthur los fotografie

Café Brabant is het ontmoetingspunt in Hilversum voor de lhbti-community.© ARCHIEFSTUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

1 / 2
Bert-Jan van Oel
Hilversum

Voor de vierde keer wordt vanaf vrijdag de Rainbow Week in het Gooi gevierd. Er zijn met name in Hilversum veel activiteiten voor lhbti’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie). Het begint allemaal vrijdagavond met het Rainbow Ball in De Vorstin.

Mede door de inspanningen van wethouder Karin Walters, die lhbti in haar portefeuille had, werd in 2018 de aandacht voor de community vergroot met de organisatie van de eerste Gooise Rainbow Week. De tweede editie was een jaar later, waarna corona kwam. Vorig jaar werd de draad weer opgepakt en ook nu is het tijd voor een week lang ’roze feesten’.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er: van het openingsfeest in De Vorstin tot de Hillywood Pride Safari, van ’roze auteurs’, die voordrachten houden in boekhandel Voorhoeve, tot patat met roze mayonaise in De Frietboetiek en van het Nederlands kampioenschap handtassen werpen in de Biersteeg tot de Dragrace bij liquor store The Skiff.

De stichting Gooi en Vecht Inclusief, die de organisatie van de Rainbow Week vorig jaar overnam van de gemeente Hilversum, gaat de komende week op bezoek in de verzorgingstehuizen Beukenhof en Gooierserf en daar worden dan roze koeken uitgedeeld. Dit om stil te staan bij de roze ouderen die vaak vergeten worden in verzorgingstehuizen. Benadrukt wordt door de stichting dat alle evenementen en activiteiten voor iedereen zijn zijn en niet alleen voor lhbti’ers.

Signeren

Tom Lanoye is komende zondag en van de drie auteurs die bij boekhandel Voorhoeve een optreden verzorgt. De Belgische schrijver zal vanaf 15.00 uur voorlezen uit zijn roman De draaischijf en daarna ook signeren. Het programma bij Voorhoeve begint met zondag om 11.00 uur met ’Vrouwen versieren voor vrouwen’ door Eline Zegers. Vanaf 13.00 uur is de vloer voor Eric de Rooij. Hij is opgegroeid in Hilversum (nu wonend in Amsterdam), en dit jaar kwam zijn roman Augustus uit. Daarin gaat het om een waargebeurde moord die in 1988 werd gepleegd in Hilversum. De Rooij kende het slachtoffer en schetst in zijn boek het Hilversum van de jaren tachtig, de homoscene van die tijd en de angst voor aids. Hij belooft: „Ik zal in mijn voordracht vooral het accent leggen op het Hilversum van toen en mijn ervaringen delen met het publiek, dat zich er hopelijk in kan herkennen.”

Spelletjesmiddag

De Rainbow Week mag dan beginnen in De Vorstin, de officiële opening is zaterdag om 15.00 uur in de Biersteeg. In de loop van de week zullen dan spectaculaire en minder in het oog springende activiteiten plaatsvinden. Café Brabant, dé plaatselijke lhbti-ontmoetingsplaats, biedt ruimte voor een oud-Hollandse spelletjesmiddag, een bingoavond en een Abba/Songfestival-avond. Het Filmtheater vertoont de hele week een aangepast Rainbowprogramma, met films als My Own Private Idaho.

De Pride Night bij The Skiff is zaterdag een bekend onderdeel, dat wordt gevolgd door de Dragrace en een dancefeest dat tot 3 uur duurt. Niet veel verderop is er de Muze Goes DRAG! Op het podium van theatercafé Muze op de Groest gaan vier dragqueens voor spektakel zorgen.

Op dinsdag is het dan officieel Coming Out Day. Bij het gemeentehuis en diverse scholen worden gedurende de hele ochtend regenboogvlaggen gehesen, en uiteraard is wethouder Karin Walters dan van de partij, net zoals in voorgaande edities.

Ook in Bussum en Huizen wordt Rainbow Week gevierd. Alle informatie over de activiteiten die van 7 tot en met 15 oktober plaatsvinden staan op de website Rainbow Week – Gooi & Vecht Inclusief (gooienvechtinclusief.nl)

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen