Amersfoortse dierenparklegende Marjo Hoedemaker krijgt in Portugal internationale Lifetime Achievement Award; ’Pas toen ik mijn naam hoorde, viel het kwartje’’

Marjo Hoedemaker poseert weer thuis in Amersfoort met zijn bronzen gorilla.© foto pr

Eric Lorier
AmersfoortBronzen gorilla

De Amersfoortse dierenpark-legende Marjo Hoedemaker is tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) in Portugal onderscheiden met de Lifetime Achievement Award. Hoedemaker had hem even niet aan zien komen; ,,Ik was verrast toen ik ineens mijn naam hoorde vallen op het grote podium. Ik had dit niet verwacht.”

Hoedemaker werkt sinds zijn vijftiende bij dierenpark Amersfoort, waar hij tot 2011 hoofd dierverzorging was en na zijn pensioen is blijven werken als adviseur. Hij wordt internationaal geroemd voor zijn inzet voor het behoud van bedreigde diersoorten in het wild. Mede die inzet heeft hem nu deze internationale onderscheiding opgeleverd.

Marjo Hoedemaker is onder meer mentor van een dierentuinen in Oekraine, Macedonië en Georgië. Tijdens zijn 40-jarige jubileum kreeg hij een stichting: het Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. ,,Ik doe veel in binnen- en buitenland. Ik houd van mijn werk en vind het prachtig om mijn kennis en ervaring te delen met andere dierentuinen. Deze prijs is een erg mooie waardering voor het werk dat ik al ruim zestig jaar doe.”

Dertien Nederlandse dierentuin zijn als Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aangesloten bij de Europese EAZA. Tijdens het jaarlijkse EAZA-congres werden tal van onderwerpen besproken en werd er stilgestaan bij belangrijke personen die onmisbaar zijn voor de Europese organisatie. ,,Ik kreeg een introductie en hoorde een beschrijving die wel verdacht veel leek op mijn achtergrond. Pas toen ik mijn naam hoorde, viel het kwartje”, vertelt Marjo Hoedemaker gelukkig. ,,Totaal onvoorbereid liep ik het podium op om het beeld, een bronzen gorilla, in ontvangst te nemen.” Marjo Hoedemaker woont bijna zijn hele leven in dierenpark Amersfoort. ,,Dit beeld krijgt een mooi plekje in mijn woning.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen