Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

ANP Producties | Bron: ANP
Johannesburg

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Belarus heeft een aanvraag ingediend om in 2023 vicevoorzitter te worden en een jaar later het voorzitterschap over te nemen, staat in een brief die is ingezien door persbureau Reuters. Oekraïne voelt daar niets voor. Belarus wordt geleid door de autocratische leider Loekasjenko en geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van Rusland, dat delen van Oekraïne bezet houdt.

"Rusland oefent druk op Belarus uit om voorzitter te worden, zodat de belangen van Rusland beter kunnen worden nagestreefd en beschermd binnen het KP", liet de Oekraïense gezant bij de toezichthouder weten aan Reuters. Belarus heeft daar nog niet op gereageerd. Rusland heeft gezegd pogingen te veroordelen om de internationale organisatie te "politiseren".

Verenigde Arabische Emiraten

Aan het Kimberley-Proces doen tientallen landen mee. Zij willen de handel in conflictdiamanten tegengaan. De Europese Unie vertegenwoordigt haar 27 lidstaten, waaronder Nederland. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben volgens Reuters ook een verzoek ingediend om voorzitter te worden in 2024. Daar heeft Oekraïne geen bezwaar tegen.

Het KP kan de diamantexport van landen stilleggen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2013, toen rebellen de macht grepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Een voorstel om de invasie van Oekraïne te bespreken binnen het KP werd eerder dit jaar geschrapt na verzet van Rusland en Belarus.

Grootste producent

Rusland is een belangrijke speler in de internationale diamanthandel. Het Russische concern Alrosa staat bekend als de grootste producent van ruwe diamanten ter wereld. In de Europese Unie gingen eerder al stemmen op om de import van diamanten uit Rusland aan banden te leggen om het land te straffen voor de oorlog in buurland Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.