Ponyclub De Heul in Oostzaan vindt redding aan het Zuidereind. Maar kinderboerderij komt niet meer terug

Marieke de Lange in de binnenbak bij Zuidereind.© eigen foto

Stal Zuidereind is veel groter.© eigen foto

1 / 2
Frans van den Berg
Oostzaan

Half augustus moest de kinderboerderij, ponyclub en speeltuin De Heul in Oostzaan dicht omdat er geen vergunning was. De redding kwam vanuit het zuiden van het dorp van stal Zuidereind.

„Een dag na de sluiting kreeg ik een bericht van de eigenaresse van stal Zuidereind of ik eens wilde komen praten. Het bleek dat zij vanwege haar gezondheid wilde stoppen. Of ik het wilde overnemen. Uiteindelijk heb ik dat gedaan. Echt heel vreemd. Eerst had ik een uit de hand gelopen hobby en nu een bedrijf. Zo ging het van heel negatief naar toch iets positiefs”, constateert Marieke de Lange. ,,Een kans uit duizenden, waar ik de eigenaren van de stal heel dankbaar voor ben.’’

Achter haar woning aan De Heul in het noorden van Oostzaan was zij ooit begonnen met steeds meer dieren te houden, kwamen er steeds meer kinderen spelen en de dieren aaien en ging het verder met kinderpartijtjes en ponylessen. Het ging mis toen iemand uit de buurt een verzoek tot handhaving indiende bij de gemeente. En toen bleek dat ze niet beschikte over de juiste vergunningen. Tot teleurstelling van de kinderen uit de buurt moest de zaak dicht.

De Lange was zich nog aan het beraden op een aangeboden baan bij Artis of haar hobby toch omzetten in een echt bedrijf en daarvoor vergunningen aanvragen.

Lees ook: Na zes jaar is het over en uit voor de kinderboerderij, ponyclub en speeltuin De Heul in Oostzaan: De zaak moet dicht omdat er geen vergunning is. ’Ik ga alle kinderen enorm missen’

Maar die keuze hoeft ze niet meer te maken. Haar eigen paarden zijn deze week overgebracht naar de stal Zuidereind. „De andere paarden staan hier gestald en worden verzorgd door hun eigenaren. Ik heb zelf een dagtaak aan het beheer en voeren. Het is hier drie keer zo groot als aan De Heul. Er is zelfs een binnenbak. Die kunnen we in de toekomst ook gebruiken voor lessen. Die activiteiten ga ik volgend jaar weer opzetten. Maar een speelplek en kinderboerderij is het niet meer. Een paar konijnen komen mee, verder niet. Mijn andere beesten blijven gewoon in mijn achtertuin staan”, doelt ze op de geiten, varkens, kippen en alpaca’s.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.