Oekraïners rukken op ten noordoosten van Cherson

ANP Producties | Bron: ANP
MoskouDavidiv Brod

Russische troepen trekken zich volgens zowel Kiev als informatie van de Russische strijdkrachten terug in een regio circa 100 kilometer ten noordoosten van de stad Cherson als gevolg van een Oekraïens offensief in de streek. Kaarten van het leger van Rusland, getoond tijdens een dagelijkse informatiebijeenkomst, laten een terugtrekking zien op de noordelijke oever van de rivier Dnjepr.

Volgens Oekraïense bronnen nemen de Russen de benen als gevolg van het tegenoffensief in de streek en proberen ze bruggen en wegen te vernietigen tijdens hun terugtocht. Maar volgens Russische bronnen en de pro-Russische leiders in de stad Cherson lijden de Oekraïners tijdens hun tegenoffensief enorme verliezen terwijl ze nauwelijks terreinwinst van betekenis maken.

In het weekeinde ontruimden de Russen en pro-Russische Oekraïners de plaats Lyman in de noordoostelijke provincie Donetsk na vier maanden. Deze nederlaag tijdens een dreigende omsingeling was op de dag nadat president Poetin de annexatie van Donetsk had aangekondigd. De inname van het verkeersknooppunt Lyman geeft de Oekraïense strijdkrachten kans verder op te rukken in zuidelijke richting dieper Donetsk in, en naar het oosten waar vlakbij de provincie Loehansk ligt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.