Tweedehands bh gaat me net weer te ver | Column groene mama
© Foto Hedske Vochteloo
Verslaggever Merlin Mulder wordt moeder en wil dat een beetje duurzaam aanpakken. Maar kan dat wel? Dat zoekt ze de komende tijd uit.
Ik begin bij kleding. Want ik moet er na een paar weken zwanger-zijn al aan geloven. Eerst probeer ik het minibuikje nog een beetje te verhullen met wijdvallende kleding. De broek die niet meer dicht kan, wordt bij elkaar gehouden door een haarelastiekje. Maar al snel zitten mijn eigen kleren echt niet meer lekker of voel ik mij er ineens niet meer prettig in. Pffff. Hallo hormonen.
Minder impulsaankopen
Dus: er moeten nieuwe kleren komen. Het liefst een beetje duurzaam. Normaal gesproken koop ik kleding tweedehands. Ik koop alleen nieuwe items, liefst van duurzame merken, als ik weet dat ik deze meer dan dertig keer ga dragen. Op die manier doe je minder snel impulsaankopen, kreeg ik ooit als handige tip die echt werkt.
Tweedehands zwangerschapskleding is amper een uitdaging. Er blijken tig ex-zwangeren te zijn die maar al te graag van hun zwangerschapskleding afkomen. Van vriendinnen en buurvrouwen krijg ik broeken, shirts en jurkjes. Enige lastige is de maat of als iets echt niet mijn smaak is.
Vinted
Daarnaast is de app Vinted een uitkomst. Even speuren en ik vind voor vijftien euro twee zwangerschapsspijkerbroeken van dezelfde verkoper. Minder fijn: ze moeten wel uit België komen. Dat is weer minder duurzaam. Ik kies voor een pakkettenafhaalpunt in de hoop mijn schuldgevoel af te kopen. Dat is duurzamer dan een bezorger naar je huis laten komen. Ik probeer het goed te praten door te denken dat ik tenminste direct twee broeken koop, in plaats van één. Toch gaat het schuldgevoel niet helemaal weg.
Bh’s
Koop ik nu alles tweedehands? Nee. Voor bh’s en dergelijke ga ik voor nieuw. Niet groen, maar gedragen ondergoed gaat mij net een stap te ver. Net als zwemkleding trouwens, die bestel ik ook nieuw.
Heb je echt alleen positiekleding nodig? Het ligt natuurlijk aan hoe je lichaam verandert, maar ik denk van niet. ’Gewone’ bovenkleding kan je prima een maat groter kopen. Of neus eens in de kast van je partner rond, kreeg ik als tip. Voor wie durft, ik weet niet of ik zo ver ben, denk aan zangeres Rihanna die trots rondliep met een bolle blote zwangere buik. Ze vouwde haar broeken gewoon naar beneden. Heb je zelfs geen elastiekje voor nodig.
Reageren of tips? merlin.mulder@mediahuis.nl
Lees ook: Sinds ik zwanger ben, hoor ik bij een gewilde doelgroep voor bedrijven | Column groene mama