Wat kun je zelf doen tegen online oplichting? Campagne richt zich op eigen gedrag van slachtoffers

Een beeld uit de campagne tegen online oplichting.© Illustratie gemeente Dijk en Waard

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

Levensgrote mobiele telefoons waarschuwen bezoekers van de winkelcentra Middenwaard en Broekerveiling vanaf volgende week voor online oplichting. Op de telefoons zijn fraudegresprekken te lezen die zijn gebaseerd op waargebeurde fraudeverhalen.

De telefoons zijn onderdeel van de campagne ’Zelf in de hand’ die start tijdens de Week van de Veiligheid. De campagne heeft als doel om inwoners te laten zien hoe ze online oplichting kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om het te voorkomen.

Hebberigheid

De campagne richt zich op het eigen gedrag. Online oplichting is volgens de gemeente afhankelijk van of een koper erin trapt. Door nieuwsgierigheid, goedgelovigheid of hebberigheid zijn mensen bereid om op een onveilige link te klikken of geld over te maken naar een oplichter. Door inwoners hier bewust van te maken wil de gemeente het aantal slachtoffers van online oplichting verminderen.

Creatief

De grote mobiele telefoons staan tussen 10 en 24 oktober in Middenwaard in Heerhugowaard en winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk. Door mee te kunnen kijken met de gesprekken tussen het slachtoffer en de fraudeur wordt duidelijk hoe creatief internetoplichters kunnen zijn. Ook hangen er op diverse plekken in de gemeente posters, abri’s en tv-schermen met fraudegesprekken en tips om online oplichting te voorkomen. Ook zullen er in de winkelcentra teams aanwezig zijn om in gesprek te gaan met inwoners.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.