Haarlem verdubbelt het budget om de Japanse duizendknoop uit te roeien: ’Plant niet alleen in toom houden, maar ook bestrijden’

De Japanse duizendknoop is in Haarlem een vaak geziene, maar ongenode gast.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Tim Engelbart
Haarlem

Er is flink meer geld nodig dan de Haarlemse bestuurscoalitie afgelopen voorjaar had bedacht om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Het budget moet verdubbelen van 120.000 naar 240.000 euro. Dat zegt het college van B en W in de begroting voor volgend jaar.

De Japanse duizendknoop is een zogeheten invasieve exoot. Het is onkruid dat niet van nature thuishoort in Nederlandse contreien. De plant brengt schade toe aan wegen, muren en huizen, is lastig te bestrijden en keert vaak terug wanneer hij weg lijkt te zijn.

Door de jaren heen heeft Haarlem een hoop geprobeerd om het onkruid te verdelgen. Groenbeheerder Spaarnelanden heeft diverse methodes uitgeprobeerd, variërend van elektrocutie tot branden en afmaaien. „Voorlopig ligt de nadruk daarom op het in toom houden van de plant, niet op bestrijding”, vat Haarlem het huidige beleid samen.

Met meer financiële middelen kan de gemeente effectiever optreden tegen de Japanse duizendknoop, hoopt het stadsbestuur. „Dan kan de plaag ook worden bestreden.”

Het hogere budget zal naar verwachting pas volgend jaar tot een effect kunnen leiden: de gemeentelijke bestrijding van de plant vindt plaats van mei tot en met oktober, en zit er daarom voor dit jaar alweer bijna op.

Lees ook: In anderhalve maand van stronkje naar struik: Barth-Jan legde de groei van ’horrorplant’ Japanse duizendknoop in zijn buurt vast

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen