Tweede prijs voor restauratie Sassluis Enkhuizen. ’Nu het getijdenhuisje nog’

De nieuwe sluisdeuren worden aangebracht.© archieffoto

De Sassluis in Enkhuizen.© foto HSSN

1 / 2
Tanja Koopen
Enkhuizen

De restauratie van de Sassluis in Enkhuizen heeft de tweede prijs behaald van de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland.

De HSSN zet zich in voor behoud van bijzondere historische sluizen en stuwen en reikt jaarlijks prijzen uit voor succesvolle restauraties om zo eigenaren en beheren te stimuleren dit bijzondere erfgoed te behouden.

Op de vierde Nationale Sluizendag in Middelburg viel ook de Sassluis in de prijzen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft deze schutsluis in Enkhuizen, die de oude haven met de buitenhaven verbindt, grondig gerestaureerd.

Overbodig

Met de komst van de Afsluitdijk werd de schutsluis overbodig en bleven uiteindelijk alleen de vloeddeuren en hun bewegingswerken aan het buitenhoofd van de sluis. Omdat dit toch een primaire waterkering is, bleek een stel vloeddeuren onvoldoende om de veiligheid van het achterland te waarborgen.

Dus zijn bij de restauratie nieuwe vloeddeuren geplaatst in het binnenhoofd. Daarbij is een replica gemaakt van de bewegingswerken van de deuren, waarin een elektromotor is geplaatst.

Sluiswanden

Ook zijn de sluiswanden aangepakt. Beschadigde delen van zowel het baksteenmetselwerk als het hardsteen zijn vervangen door nieuw materiaal of gerepareerd. De schade die ontstond toen bij het droogzetten van de sluis de vloer openbarstte, is hersteld met gestort beton.

Lees ook: Tilklus van formaat: Hoogheemraadschap tilt fonkelnieuwe houten deur in Sassluis Enkhuizen

Lof oogsten aannemer Friso Civiel uit Sneek en adviesbureau Tauw met het gedegen onderzoek dat aan de restauratie vooraf ging en de kwaliteit van de restauratie zelf. Het ’op een subtiele wijze invoegen van een elektromotor in de houten kaapstanders voor de puntdeuren verdient navolging’, aldus de jury.

Een minpuntje is er wel voor het hoogheemraadschap: ’Jammer is het dat het getijdenhuisje naast het buitenhoofd niet is meegenomen met de restauratie.’

Lees ook: Toch gelukt: Sassluis Enkhuizen na ingrijpende renovatie ondanks tegenvallers op tijd open voor vaarseizoen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen