Zeven nieuwe varkentjes gaan onkruid en wortels te lijf bij Baarnse Groene Inval

De nieuwe varkens zijn gearriveerd om de grond van de Baarnse schooltuinen schoon te vreten.© foto caspar huurdeman

Eric Lorier
Baarn

Zeven nieuwe jonge varkentjes zijn bij het Baarnse natuur- en milieueducatiecentrum De Groene Inval afgeleverd om de komende maanden de schooltuinen onkruid- en wortelvrij te vreten.

De Groene Inval zette vorig jaar voor het eerst vier varkens in om de grond ’schoon’ te vreten. Dit beviel zo goed dat dit jaar opnieuw gekozen is voor varkens als schoonmaakploeg. Na het groeiseizoen blijft er van alles aan planten- en wortelresten achter in de grond.

Onkruid, wortels en restanten van kweekgrassen moeten er allemaal uit voordat het nieuwe seizoen weer begint. In het verleden was dat mensenwerk, maar varkens kunnen het veel beter. De grond wordt schoner én door het gewroet van de varkenssnuiten ook lekker luchtig.

De zeven varkens zijn net als de varkens van vorig jaar afkomstig van het bedrijf Buitengewone Varkens, dat op tal van locaties in den lande groepen varkens heeft lopen. De zeven die deze winter rondlopen in Baarn wacht overigens hetzelfde lot als hun vier voorgangers. Zodra het tuinseizoen in het voorjaar weer losbarst worden de dan volgroeide varkens opgehaald en naar de slacht gebracht.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen