Enkhuizen maakt zich op voor schouwspel 47e Klipperrace

De Enkhuizer klipperrace kampte in 2021 met te weinig wind

De Eensgezindheid ligt op kop, winnaar uit 2021.© Foto Hajo Olij

1 / 2
Tanja Koopen
Enkhuizen

Tientallen klippers uit alle windstreken maken zich komend weekend op voor de 47e Klipperrace voor de kust van Enkhuizen.

Zeilende binnenvaartklippers en andere platbodems met zijzwaarden meten zich op het IJsselmeer met elkaar in door de Commissie Enkhuizer Klipperrace georganiseerde wedstrijden. Waarbij de deelnemers in elk geval op meer wind hopen dan in 2021.

Lees ook: Pech voor ’La Bomehe’: gebrek aan wind spelbreker bij Klipperrace in Enkhuizen. Dus geen winnaar...

De Drie Steden Race wordt zaterdag gehouden met om 10 uur in het Krabbersgat een doorgaans spectaculaire start, die ook vanaf de wal kan worden waargenomen. De beste plek om dit te bekijken is de stadsmuur en de Compagnieshaven. Deze dag draait het om de routering. Wie het meest strategisch gebruik maakt van wind en windverwachting gaat er met de zege vandoor.

Trapeziumbaan

De schepen kunnen kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers moeten wel vóór 20 uur terug zijn in Enkhuizen. Zondag varen de schepen een trapeziumbaan, waarbij het draait om tactisch inzicht en snelle manoeuvres. De start van de eerste klasse zondag is om 11 uur, de schepen moeten vóór 16 uur binnen zijn.

Aan de Enkhuizer Klipperrace doen jaarlijks rond de 35 schepen mee met zo’n 1000 opvarenden. Bij de eerste race, die in 1975 werd georganiseerd, verschenen tien deelnemers aan de start. Op het hoogtepunt van de Klipperrace waren 55 schepen van de partij.

Lees ook: Geen feest achteraf, maar Klipperrace vanuit Enkhuizen is voor bemanningen al feestelijk genoeg. Nu de wind nog

De Klipperrace is een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen, waarbij zoveel grote schepen racen. De organisatie hoopt dat steeds meer schepen, ook uit Harlingen en vanuit de Wadden, naar Enkhuizen komen om de strijd aan te gaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen